село Нова Ловча – връх Асанов връх

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Стъргач
 • Начална точка: с.Нова Ловча( 41.420403, 23.720897 )
 • Крайна точка: вр.Асанов връх( 41.408753, 23.756258 )
 • Денивелация: 517 м701 м - 1218 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 23.03.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Няма маркиран туристически маршрут до Асанов връх в граничната планина Стъргач, но пътеката до него е от ясна – по-ясна. В този GPS трак съм записал точно нея. Преходът е доста приятен и с хубави панорами, където ги има. Ще подчертая отново, че Асанов връх се намира почти на границата и е добре да уведомите Гранична полиция за намеренията си да го изкачвате.

Началната точка на маршрута е село Нова Ловча, докъдето се стига по хубав асфалтов път, който само към края става по-разбит. Както казах, маркировка няма и е хубаво да ползвате трака, за да не изпуснете мястото, където се отклоняваме към върха, защото пътеката води до границата и подминава Асанов връх, а разклонението за него не се вижда, ама никак. Много е лесно да го изпуснете. Вода има само в началото, още преди да започне същинското изкачване. Теренът е почвен и тук-таме има някои каменисти местенца. През по-голямата част се движим през гора. Има доста нападали дървета. Опасности няма.

Тръгваме от площада на село Нова Ловча наляво по улицата преди кметството. Метри по-късно асфалтът свършва и преходът продължава по широк черен път, който минава през обширни поля, а срещу нас се издига Стъргач. Около километър след началото на маршрута има изградена беседка, където е единствената чешма по пътя.

Продължаваме напред и след още толкова започваме постепенно изкачване и навлизаме в рядка гора. Скоро се издигаме достатъчно, за да може, като се обърнем, да обхванем в поглед цялото поле край Нова Ловча. Много по-внушително изглежда то на фона на планина Славянка, която се издига отвъд него. С всеки метър денивелация сякаш Славянка става по-внушителна и някак, вместо да се смалява в очите ни, тя се издига все повече. Освен части и от Южен Пирин, не съм сигурен какво друго се вижда от пътеката за Асанов връх, тъй като го качвах в доста гъста мъгла и бях доволен дори само на тази видимост.

Около половин час е изкачването по откритата част от пътеката, след което маршрутът навлиза в гора. Тук там се откриват пролуки към полето и Славянка, но нарядко, докато и те изчезнат. Преходът продължава да е лек, а пътеката е ясно различима и едва ли можете да се объркате. Следва едно дълго и не толкова интересно вървене, докато не стигнем отбивката за върха. В горските части на места има паднали дървета, които малко затрудняват преминаването, но не са фатален проблем.

Така и не открих ориентир, който да запиша, за да ви упътя по-добре. Точно под Асанов връх има една голяма канара, но тя не се вижда от пътя, поне лятото, когато дърветата са разлистени. Съветът е да използвате GPS трака на този маршрут, за да не го изпуснете. Имаме само няколкостотин метра до горе, част от които ще стимулират усещането за изкачване на първенец с наклона си.

За съжаление Асанов връх е сред гора и няма никаква гледка от него, което не е хубав край за един преход, ама… какво да се прави.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

х.Извора – вр.Гоцев връх – синя маркировка х.Извора – вр.Гоцев връх – червена маркировка х.Извора – х.Славянка – вр.Гоцев връх хижа Попови ливади – връх Ореляк хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) с.Петрово – вр.Гоцев връх с.Беслен – вр.Чиплакбаир Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.