село Нова Ловча – връх Асанов връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Стъргач
 • Начална точка: с. Нова Ловча( 41.420403, 23.720897 )
 • Крайна точка: вр. Асанов връх( 41.408753, 23.756258 )
 • Денивелация: 517 м701 м - 1218 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 23.09.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Няма маркиран туристически маршрут до Асанов връх в граничната планина Стъргач, но пътеката до него е от ясна – по-ясна. В този GPS трак съм записал точно нея. Преходът е доста приятен и с хубави панорами, където ги има. Ще подчертая отново, че Асанов връх се намира почти на границата и е добре да уведомите Гранична полиция за намеренията си да го изкачвате.

Началната точка на маршрута е село Нова Ловча, докъдето се стига по хубав асфалтов път, който само към края става по-разбит. Както казах, маркировка няма и е хубаво да ползвате трака, за да не изпуснете мястото, където се отклоняваме към върха, защото пътеката води до границата и подминава Асанов връх, а разклонението за него не се вижда, ама никак. Много е лесно да го изпуснете. Вода има само в началото, още преди да започне същинското изкачване. Теренът е почвен и тук-таме има някои каменисти местенца. През по-голямата част се движим през гора. Има доста нападали дървета. Опасности няма.

От Нова Ловча до Асанов връх

Тръгваме от площада на село Нова Ловча наляво по улицата преди кметството. Метри по-късно асфалтът свършва и преходът продължава по широк черен път, който минава през обширни поля, а срещу нас се издига планина Стъргач. Около километър след началото на маршрута има изградена беседка, където е единствената чешма по пътя.

Продължаваме напред и след още толкова започваме постепенно изкачване и навлизаме в рядка гора. Скоро се издигаме достатъчно, за да може, като се обърнем, да обхванем в поглед цялото поле край Нова Ловча. Много по-внушително изглежда то на фона на планина Славянка, която се издига отвъд него. С всеки метър денивелация сякаш Славянка става по-внушителна и някак, вместо да се смалява в очите ни, тя се издига все повече. Освен части и от Южен Пирин, не съм сигурен какво друго се вижда от пътеката за Асанов връх, тъй като го качвах в доста гъста мъгла и бях доволен дори само на тази видимост.

Около половин час е изкачването по откритата част от пътеката, след което маршрутът навлиза в гора. Тук там се откриват пролуки към полето и Славянка, но нарядко, докато и те изчезнат. Преходът продължава да е лек, а пътеката е ясно различима и едва ли можете да се объркате. Следва едно дълго и не толкова интересно вървене, докато не стигнем отбивката за върха. В горските части на места има паднали дървета, които малко затрудняват преминаването, но не са фатален проблем.

Така и не открих ориентир, който да запиша, за да ви упътя по-добре. Точно под Асанов връх има една голяма канара, но тя не се вижда от пътя, поне лятото, когато дърветата са разлистени. Съветът е да използвате GPS трака на този маршрут, за да не го изпуснете. Имаме само няколкостотин метра до горе, част от които ще стимулират усещането за изкачване на първенец с наклона си. Освен това е доста обрасло, затова е добре да сте с длъги дрехи, за да не се изпонадерете.

За съжаление Асанов връх е сред гора и няма никаква гледка от него, което не е хубав край за един преход, но… какво да се прави. Има и табелка, на която е изписан като „Асенов връх“. Планините Стъргач и Боздаг са едни от най-изолираните, затова много често планинарите предпочитат да ги съчетаят. Може да ги направите в един ден, защото изкачването на връх Чиплакбаир е кратко и лесно, а е наблизо.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора местност Попови ливади – връх Свещник хижа Попови ливади – връх Ореляк хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) село Петрово – вр. Гоцев връх село Беслен – връх Чиплакбаир

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.