хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Славянка
 • Начална точка: х.Извора( 41.407895, 23.562377 )
 • Крайна точка: вр.Гоцев връх( 41.377023, 23.620659 )
 • Денивелация: 1520 м698 м - 2218 м
 • Дължина: 35 км
 • Времетраене: 2 дни
 • Информация: 10.04.2010
 • Източник: http://milenishte.org/
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

През първият ден се изминават около 15 км от прехода – от хижа Извора до хижа Славянка. Първоначално се тръгва по асфалтовия път от хижа Извора към село Голешево. По средата на този път ще видим разклоните, от които тръгват пътеки за местност Ливадите (червена и синя), а по синята ще се върнем през втория ден. След като минем рез. Голешево се отправяме към хижа Славянка по хубав черен път, който е дълъг, горе-долу, 8 км. Малко след средата на тази отсечка има разклон с маса и пейки, откъдето трябва да завием надясно. От ляво също ще стигнем до хижата, но пътят е по-заобиколен.

Вторият ден предстои съществената част от похода. Общото разстояние, което ще изминем този ден е над 20 км. Първоначално има малко връщане по маршрута от предния ден до разклона за Парилския проход, където има една изоставена къща – бивш проект за хижа. Тук тръгва 3-километрова пътека нагоре, през гората, която подсича отдясно вр. Койнар и излиза на красива панорама. След нея пътеката прави естествен завой и навлиза отново в гората. След около километър се стига до стръмен улей, където излизаме от пътеката. Оттам до Царев връх се изкачваме директно, без да следваме маркировката.

От него маркираната пътека продължава към първата гранична пирамида (103), която срещаме по пътя. Тя се вижда от върха и е на около километър разстояние. Стигаме до нея и пътят ни върви по границата до Гоцев връх, преминавайки през седловината Волозите. По граничната бразда стигаме до гранична пирамида 98, а малко след която е връх Шабран. От там тръгваме на север и вървим само надолу по ръба на възвишението. Преминаваме през гората и излизаме на местността Ливада, където може да отдъхнем на заслона и да напълним запасите от вода, а също така в местността има заслон и пейки.

Продължаваме прехода в същата посока, следвайки синята маркировка. След около 1.5 км поемаме по стръмна пътека надолу, която излиза от главната пътека. Тя, както и няколко подобни след това, не са обозначени като маршрут, а са отбелязани с парцалчета или каменни пирамиди. Малко по-надолу има още няколко такива места, които пресичат черния път. По този начин спестяваме 2-3 км. Все пак, тези, които имат желание, може да не излизат от синята следа, а да продължат направо по нея. Тя криволичи и заобикаля доста, но туристическият маршрут ще ги отведе на същото място където излизаме и ние – на асфалтовия път за хижа Извора. Следват последните 3.5 км от похода.

Имайте предвид, че тракът от втория ден е правен при зимни условия и има участък, като минава напряко, а не по пътеката. Става дума за отсечката преди Царев връх, където пътеката излиза на един улей, който изглежда доста лавиноопасен. След това движението е само по пътеката. Граничната бразда се минава по ръба на пропаст, където има предпоставки за образуване на козирки, а от българската страна склоновете са доста стръмни, за да образуват лавини при подходящи условия.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) село Петрово – вр. Гоцев връх село Нова Ловча – връх Асанов връх местност Попови ливади – връх Свещник хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) хижа Попови ливади – връх Ореляк Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.