Хижа Попови ливади

 • Категория: Хижи
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.55361, 23.63465
 • Адрес:
 • Надм. височина: 1412 м
 • Брой места: 62
 • Отопление: Локално
 • Кухня: Да
 • Водоснабденост: Да
 • Електричество: Да
 • Уебсайт:
 • Телефон: +359 896 722 557
  +359 882 966 222
 • Информация: 16.05.2016
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Информация за нощувката

Местността Попови ливади, или Папаз Чаир, както също я наричат, се намира на 15-ина километра от центъра на град Гоце Делчев, в южната част на Пирин. Тук надморската височина е сравнително ниска като за Пирин – само 1400 м., но величието на планината е все така ясно изразено.

Без проблем достигаме до хижа Попови ливади по главния път от Гоце Делчев към Кулата. Свиваме по тясната пътека надясно, а там ни очаква приветливия хижар Митко Пирнарев, който бърза да ни разкаже повече за хижата и околията.

От известно време той я стопанисва и в нея е вложил, освен сериозна сума, цялата си душа и ентусиазъм, за да я реновира. Състоянието й, трябва да признаем, е доста добро и продължава да се подобрява, благодарение на неуморните му ръце. Почти всичко налично в момента, е минало през тях – от смяна на канализация, залесяване и ремонти, до боядисване и полагане на зимна колова маркировка, маркиране на туристически маршрути и обслужване на посетители.

Хижата е електрифицирана и водоснабдена. По време на студените месеци отоплението е с локално парно. Баните и тоалетните са по етажите, с преддверие и топла вода, а допълнителната пристройка също е със собствен санитарен възел. Днес разполага с 62 легла, разположени в двете сгради както следва:

Основна сграда – 2 стаи с по 2 легла, 1 стая с 4 легла, 1 стая със 7 легла, 1 стая с 8 легла, 2 стаи с по 11 легла.

Пристройка – 1 стая с 2 легла, 1 стая с 3 легла, 1 стая със 7 легла.

На разположение на посетителите е вътрешен бар с 40 места, както и летен бар с открити 80 места. Предлага се богато разнообразие от напитки, а вкуса на туристите могат да погалят бобът на гърне, печеното агне, овчето кисело мляко и още много други ястия с горски дъх.

За развлечение, гостите могат да използват футболно игрище, детска площадка, конферентна зала, сателитна телевизия, Wi-Fi, барбекю. По желание, може да се организира и транспорт до гр. Кавала, о-в Тасос и да бъдат разгледани други туристически обекти в Гърция. Хижата е подходяща за ученически лагери, тиймбилдинг, различни групови мероприятия и срещи.

За любителите на българската природа е всичко останало, което ни заобикаля край Попови ливади. Освен с приятна почивка с прохладния планински въздух, местността се свързва с всякакъв вид летен и зимен туризъм – планински преходи, вело обиколки, алпинизъм, спортно ориентиране, спелеология, билкарство, гъбарство и още много други дейности. Красивите пейзажи са магнит за туристи и планинари.

Хижа Попови ливади е спирка за повечето маршрути по билото на Пирин планина. Тя е и един от последните пунктове в България на международния туристически маршрут Е-4. От тук може да стигнете до върховете Свещник, Ореляк, Муторог и Ушите, всеки за около 2:00 – 2:30 часа. Най-близките хижи са Малина (5 ч.) и Пирин (6 ч.). Ако решите да се връщате до Гоце Делчев по туристическите пътеки, ще ви отнеме около 4 часа.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) хижа Попови ливади – връх Ореляк местност Попови ливади – връх Свещник село Нова Ловча – връх Асанов връх село Петрово – вр. Гоцев връх хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора хижа Извора – връх Гоцев връх (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.