хижа Извора – връх Гоцев връх (червен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Славянка
 • Начална точка: х.Извора( 41.403199, 23.579594 )
 • Крайна точка: вр.Гоцев връх( 41.377097, 23.620653 )
 • Денивелация: 1254 м958 м - 2212 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 02.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът по туристическия маршрут с червената маркировка е значително по-тежък от този по синята. Наклонът е доста голям, но е просто изморителен, а няма опасности. Началната точка не е точно хижа Извора и се намира на около 3 км (до синята има още километър) източно от нея, по пътя за с. Голешево. Просто нямаме друг ориентир. От асфалтовия път тръгва широк дърварски, в началото на който има табела, сочеща Гоцев връх.

Първата половина от маршрута е по почвен терен, след което имаме каменисти участъци. Вода има в началото и по средата на прехода, като за втората трябва да се отклоним малко. Повече от половината върви през гора. Имайте предвид, че горе си духа, което било специфично за Славянка. Маркировката е отлична и до средата е въпросната червена, а след това тя се слива със синята и продължава само по нея.

Тръгваме по широк черен път, който трябва да напуснем след 500 м. Внимавайте да не пропуснете разклона, защото е много вероятно. На един почти обратен завой на пътя, от него в гората тръгва пътека нагоре. Там е и първата чешма по нашия маршрут. Пътеката в началото е доста камениста, но после се превръща в приятна горска пътечка. Оттук си я следваме без да се отклоняваме, а то няма и накъде. Наклонът на прехода, както казахме, е голям и със сигурност ще ни задъха доста.

Час и половина по-късно се озоваваме на разклона със синята маркировка, където има една табела за Гоцев връх. В далечината се вижда и заслонът в местността Ливада. До него се намира втората и последна вода по пътя, така че можем да отбием около 500 м до там. След това се връщаме и цепим право нагоре. Продължаваме по криви горски пътеки, докато дърветата не започнат да оредяват. Откриват се и първите панорами по маршрута. Ниските части на Славянка и прекрасния Пирин ни се откриват идеално.

Продължаваме с подсичане на връх Шабран, подминавайки зимната пътека, която минава през него. Наклонът е станал доста по-поносим в последно време и това се запазва до Сухото езеро под Гоцев връх. Оттам започва атаката му, която не е чак толкова дълга и за 20 мин. трябва да стигнем. По този склон си духа доста. Когато се качим, освен на новите панорами в гръцко, можем да минем няколко метра към нашата съседка, където вятърът направо изчезва.

От Гоцев връх имаме няколко варианта за продължение. Можем да тръгнем по билото на изток и да стигнем до хижа Славянка. Ако тръгнем на запад по него, ще слезем почти до хижа Извора, но там е без маркировка. Разбира се, често продължението е към мястото на тръгване, което този път можем да направим по полегатата синя пътека, което ще е много добро решение за коленете.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора село Петрово – вр. Гоцев връх село Нова Ловча – връх Асанов връх местност Попови ливади – връх Свещник хижа Попови ливади – връх Ореляк хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.