село Беслен – връх Чиплакбаир

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Боздаг
 • Начална точка: с. Беслен( 41.471319, 23.968968 )
 • Крайна точка: вр. Чиплакбаир( 41.439566, 23.968280 )
 • Денивелация: 448 м643 м - 1091 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 22.09.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Много малка част от планина Боздаг се намира на българска територия и затова връх Чиплакбаир е най-високият й връх с едва 1091 м надм. вис. Туристически маршрут до него няма, но може да се стигне изключително лесно от село Беслен. Подчертавам, че връх Чиплакбаир е граничен връх и за изкачването му е нужно да бъде уведомена гранична полиция.

Преходът до връх Чиплакбаир е кратък и лесен, но е хубаво да използвате GPS трака, защото в средата има няколко оплетени черни пътища и е много лесно да се объркат. Все пак ще се опитам да обясня по-долу, доколкото мога. През цялото време се движим по черен път с мек терен, по-голямата част от маршрута е сенчест, половината през гора, а вода по пътя няма. Единствено трябва да си гледаме в краката за змии, че се срещат. Село Беслен е приятно нископланинско селце, до което се стига по тесен, но перфектен асфалтов път. На центъра има вода, ако ни трябва евентуално.

От Беслен до връх Чиплакбаир

Към връх Чиплакбаир се тръгва от вътрешния край на селцето по широк черен път, който в началото върви почти хоризонтално по склона. От лявата ни страна нивите падат на вълни надолу, а отвъд тях се откриват близките Родопи и Пирин. Така се движим първите 2 км, след което следват 4 разклона, за които трябва да се внимава.

Разклон 2 е първият от тях. Тук ни се открива полуразрушената застава отсреща, под едно самотно възвишение. Този разклон е и първото място, където пътят се разделя и единият ръкав тръгва нагоре по склона. Насочваме се точно натам – надясно. Веднага след това има втори разклон, който отново хващаме надясно нагоре. Излизаме отново на главния път, където заставата е вляво, а нашият преход продължава надясно с лек наклон нагоре. Веднага, след като завием зад хълма, е последният от четирите разклона, където държим вляво и готово.

Оттук нагоре сме само направо 2.5 км и трудно ще се объркаме. Навлизаме в гора и така е по остатъка от маршрута до горе. Единствено след първия навес има един троен разклон, на който си караме направо и нагоре. Ще стигнем до втори навес, който е на билото на един разклон. На стотина метра вдясно от него е връх Чиплакбаир, който представлява само една гранична пирамида край пътя. Нито кота, нито гледка, нито нещо ентусиазиращо. За сметка на това, вляво от навеса се открива една пролука, която гледа директно към връх Пророк Илия, който изглежда внушително от толкова близо. Той е и най-високият връх на Боздаг със своите 2232 м, повече от двойно над Чиплакбаир.

Тъй като Боздаг и Стъргач са едни от най-изолираните планини в България, много често хората ги съчетават в едно ходене. Дори може да се направи в един ден, тъй като и маршрута до Асанов връх не е много дълъг.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Нова Ловча – връх Асанов връх местност Попови ливади – връх Свещник хижа Попови ливади – връх Ореляк хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) хижа Извора – вр.Гоцев връх (син) хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) Екопътека „Дяволската пътека“ хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.