хижа Извора – вр.Гоцев връх (син)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Славянка
 • Начална точка: х.Извора( 41.405823, 23.586168 )
 • Крайна точка: вр.Гоцев връх( 41.377097, 23.620653 )
 • Денивелация: 1224 м988 м - 2212 м
 • Дължина: 10.5 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 02.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

За този маршрут от хижа Извора до Гоцев връх в Славянка използваме синята маркировка. Трябва да споменем, че сме записали хижа Извора като начална точка, защото в околовръст няма нищо по-ориентиращо. Реално, началото на маркираната пътека се намира на около 4 км от хижата в посока с. Голешево. Има големи информационни табели за природен парк Алиботуш и не би трябвало да го объркате. Там, по камъните, е маркирано със синя боя. Тази пътека е доста по-лека от червената, но пък върви само по черен път и на моменти е доста безинтересна.

Преходът до най-високия връх на Славянка е дългичък. Преди започване на същинското изкачване можем да отдъхнем на верандата на заслона в местността Ливада. Край него е и единствената чешма по пътя. В началото на септември бяхме там и течеше вода, така че явно не пресъхва. Теренът е смесен. 3/4 от маршрута вървят през гора и с повишаване на надморската височина става голо. Имайте предвид, че към края започва сериозно да духа и споменаваме това, защото и хижарят на хижа Извора ни каза, че това е специфика на Славянка. Навлезете ли 10-15 м в Гърция няма и полъх. Друго характерно за този маршрут е, че минават доста стада оттук и може да внимавате за безпризорни пастирски кучета. Маркировката е отлична и през цялото време е синя.

Тръгваме по широк черен път, който криволичи сред горите. Да не казваме голяма дума, но до местност Ливада няма къде да се объркате. Наклонът е малък и неусетно набираме денивелация. Има и едно място, където може да се хване пряка пътека, но не знаем какво е състоянието, тъй като не сме минавали оттам. Час и половина след началото вече отмаряме на заслона и пълним манерките от близката чешма. Оттук се откриват и първите гледки към първенците на Славянка. Царев връх и Шабран се отличават, а Гоцев е скрит от възвишението точно преди него.

На около 500 м след заслона се намира и разклона, където маршрута с червената маркировка се слива в синята и се поема към Гоцев връх. Има табели, които сочат гората вляво и нагоре. Тук става по интересно и живописно. Тънки пътечки криволичат нагоре. Наклонът също се увеличава доста. Започват да се откриват и първите по-сериозни панорами надолу и към близкия Пирин. Подсичаме връх Шабран от изток, пропускайки зимната пътека, която минава през него. Вече виждаме целта на нашия преход и се устремяваме към нея. За известно време наклонът пак става полегат, но към Сухото езеро отново се увеличава.

Справяме се успешно с последната част от маршрута, където няма точно утъпкана пътека, а пирамидки от камъни ни указват пътя заедно със синята марка. Както казахме, тук си духа сериозно. От Гоцев връх панорамите са страхотни. Ние не хванахме най-добрия период, но въпреки всичко се очаровахме. Надлъж и на шир се виждат и нашите и гръцките планини. Оттук преходът ни може да поеме по билния маршрут към хижа Славянка, както и да слезе до разклона по синята маркировка и да се поеме по стръмната червена надолу към изходната ни точка. Това е малко бич за коленете, но е по-пряко и бързо. Друга алтернатива е по билото на запад и слизане към хижа Извора, но там е немаркирано и без добри пътеки.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Извора – връх Гоцев връх (червен) хижа Извора – хижа Славянка – вр. Гоцев връх – хижа Извора село Петрово – вр. Гоцев връх село Нова Ловча – връх Асанов връх местност Попови ливади – връх Свещник хижа Попови ливади – връх Ореляк хижа Попови ливади – връх Ореляк (по пътя) Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.