хижа Мазалат – масив Триглав – хижа Мазалат

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Габрово
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х. Мазалат( 42.758617, 25.114660 )
 • Крайна точка: х. Мазалат( 42.758617, 25.114660 )
 • Денивелация: 1250 м976 м - 2226 м
 • Дължина: 17.5 км
 • Времетраене: 9:00 часа
 • Информация: 08.08.2021
 • Източник: DobrinS
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Триглав (освен в Словения) е планински масив в Средна Стара планина включващ двухилядниците: 1) двойката върхове Малък Кадемилия (2226 м) и Голям Кадемлия – (2275 м); 2) връх Пиргос – (2195 м); 3) връх Мазалат (Зли връх) – (2197 м). На същия рид е разположен и връх Танастепе – (1875 м). Възможен базов лагер за приключението е хижа Мазалат, откъдето започнахме и където завършихме нашата обиколка.

Най-важното за кръговия маршрут от хижа Мазалат през масива Триглав

 • Началната точка е хижа Мазалат, до която се стига единствено пеша (подробности по-долу).
 • Маркировката е много добра. Само при слизането от Киминчето до горския пояс трябва да се оглеждате повечко за нея.
 • Вода има на кратка отбивка от седловината Гьола между върховете Пиргос и Мазалат, както и при река Габровница.
 • Теренът е почти изцяло почвен.
 • Открит/сенчест – през по-голямата част преходът се движи на открито, като последната част от напускането на билото до хижа Мазалат е през гора.
 • Опасни участъци няма. Ако решите да изкачите Пеещите скали, подхождайте с повишено внимание.

До хижа Мазалат обикновено се стига по пътеката от хижа Партизанска песен (около 8 км) по трасето на маршрута Ком – Емине. До самата хижа има асфалтов път от град Габрово, който на около 2 км преди местността Узана (при чешмата позната като „бай Георги“) се отделя в дясно. След още почти 4 км отвежда до хижа Партизанска песен. Хижа Мазалат се снабдява по черен път от местността Лъгът (на северния склон на планината), намиращ се на територията на община Севлиево (след село Стоките). Другите два варианта са от юг – 6-7-часови преходи от село Скобелево и от хижа Соколна.

Подготовката за прехода през масива Триглав

Половината от трасето на обиколката (в частта съвпадаща с маршрута Ком-Емине) ми е добре познато. Преходът обаче от връх Малък Кадемлия по рида Триглав, по Тънката рътлина, през река Габровница и обратно до хижа Мазалат ми е непознат. При планирането на разходката търсих публикувани GPS следи в интернет. Не открих такава, която съвпада с тази част от трасето. Въоръжих телефона си с наличното вече – маршрута Ком-Емине. Запазих графични изображения на карти с релеф (от tripsjournal.com), където макар без GPS следа, по предполагаемото трасе открих, че се вижда отбелязана пътека. Така при нужда с помощта на изобразения на картата релеф бих могъл да се ориентирам относително надеждно.

За малко повече от два часа стигнахме от хижа Партизанска песен до хижа Мазалат. Бяхме тръгнали с цел да направим обиколката на масива Триглав, но не знаехме дали разполагаме с нужното време. Решихме да идем до хижа Мазалат и там да преценим дали да я направим или да се разходим до някъде и да се върнем просто обратно. По пътя срещнахме познати, които бяха прекарали нощта там. Казаха, че вечерта са водили разговори със „стария хижар“ за обиколка, каквато бяхме намислили ние. Той споделил с тях, че този преход е възможен за 5:30 – 6:00 часа. Е, не бих казал, че е възможен, освен ако темпото не е близо до тичане.

В хижата обядвахме и се посъветвахме с присъстващите по това време там (млади) домакини за нужното време за извършване на желания преход. Получената тук информация не беше окуражаваща – „поне 8:30 часа“ звучеше отговора. Това е било много по-точна прогноза, защото след това проверихме – дават го 9 часа. Получих потвърждение, че предполаганата от мен среда на прехода по масива Триглав е около връх Малък Кадемлия – т.е. колкото време, ни отнеме да стигнем до там, горе-долу толкова се очаква да бъде нужно да се върнем по обратния път или пък да продължим на обиколката. Не бих рискувал при сигурно замръкване да вървя по непознат маршрут без GPS следа, с дете и с куче.

От хижа Мазалат до връх Малък Кадемлия

Поехме през резерват Пеещите скали с оптимална цел връх Малък Кадемлия – по трасето на маршрута Ком-Емине (червена маркировка). Избрах тази посока на обиколката, защото реших, че ако стигнем то тази цел в късен час, по обратния път можем да се върнем и „на фарове“, дори и без да използваме GPS (поради повреда в техниката да речем) – пътеката от маршрута Ком-Емине личи добре, районът ми е добре познат.

Първо тръгнахме по зимната пътека, но след първото изкачване, укрепените с дъски стъпала на Пеещите скали не ни се сториха много привлекателни. Освен това по лятното трасе, макар и малко по-обиколно, можехме да поддържаме по-добра обща скорост и да спестим повече усилия за следващите участъци. Следвахме маршрута Ком-Емине до след като подсякохме връх Росоватец (облият връх след Пеещи скали – половин час равномерно изкачване). Стигнахме разклона за заслон Голям Кадемлия в местността Чимколиб – седловината между връх Росоватец и връх Малък Кадемлия. Разклонението бе отбелязано със съответните табели и маркировка (синя) и се намира в местността Чимколиба. Долу в пропастта са изворите на река Габровница и нейните първи притоци. За 2:45 часа стигнахме до връх Малък Кадемлия – първата спирка по масива Триглав.

По билото на масива Триглав (Малък Кадемлия – Пиргос – Мазалат (Зли връх) – Танастепе)

След кратка дискусия по въпроси, свързани с мотивацията и с физическото ни състояние, решихме, че пътят ни е нататък – по масива Триглав, а не обратно. Водата беше на привършване. От туристи, с които се разминахме разбрахме, че са намерили нещо подходящо за пиене в седловината между връх Пиргос и връх Мазалат (от което пропуснахме да се възползваме). Решихме, че във всички случаи до долу при реката някак си ще издържим. Решихме също, че на природата ще се радваме без да се отклоняваме от маршрута – няма да ходим до връх Голям Кадемлия (около 40 минути отиване и връщане), като и до самия връх Мазалат (отклоняване от пътеката, което по груба преценка би коствало 20-30 минути); така ще имаме поводи да дойдем пак.

Така продължихме по маршрута за хижа Соколна и село Скобелево – синята маркировка. Пътеката личи добре, поставени са метални колове. Връх Пиргос има заострена форма, но в нашата посока преди него не се губи много височина. След около половин час бяхме там. От там към връх Мазалат вече се губят около 170 метра денивелация, които след това трябва да се наваксат в изкачване. Връх Мазалат (Зли връх) има разтеглена по направление север-юг форма. Погледнат от посоката, от която идвахме, изглежда като великан без глава. Пътеката минава по северното скалисто рамо, което се вижда от едноимената хижа.

След връх Мазалат до седловината в местността Киминчето има стремглаво спускане (около 370 м денивелация), което заобикаля от юг скалната пропаст над река Габровница. След разклона на запад се намира остър връх – Танастепе. Към хижа Мазалат се отделя пътека със зелена маркировка, която слиза от масива Триглав. По пътеката няма колове. Тя личи добре до мястото, на което на северозапад излиза вододела на „Тънката рътлина“. От този момент докато стигнахме до гората източник на увереност в посоката беше картния материал в телефона ми. Долу в гората маркировката по дърветата се открива, но преди това по голата част от рида – не. Нанесена ниско върху камъните, не се забелязва лесно, а пътеката не личи добре, защото не се използва често. Именно с цел да се компенсира тази липса, публикувам този маршрут.

До хижа Мазалат през долината на река Габровница

От разклона в местността Киминчето до коритото на река Габровница слизането е с нови около 850 m разлика в надморската височина (на 965 m). Тук направихме по-дълга почивка (20-30 минути) – слизането натоварва ходовата част повече от изкачването; изпихме голямо количество вода от реката.

Нататък пътеката се вие между високи дървета, личи добре, а маркировката се вижда отдалеч. На около 20 минути от хижата при нас започна да достига миризма на скара. Пътеката излиза точно до външната тоалетна. В хижата пристигнахме късния следобед. Отчетохме, че обиколката на масива Триглав ни е траела 7:30 часа. Темпото – без тичане, но без губене на време, по-припряна крачка, без излежаване на почивките и без отклонения. Разстояние – близо 18 км. Над 1600 метра общо изкачване, още толкова спускане. Мисля, че целият маршрут попада на територията на НП Централен балкан.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Узана – географски център на България град Априлци (кв. Острец) – хижа Тъжа – връх Ботев град Априлци – връх Устриката – връх Марагидик Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) град Калофер – водопад Райското пръскало град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев (през Тарзановата пътека) град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев хижа Рай – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.