Регионален исторически музей – Видин

 • Категория: Музеи
 • Област: Видин
 • Населено място: гр.Видин
 • Планина:
 • Координати: 43.98895, 22.87468
 • Уебсайт: www.museum-vidin.domino.bg
 • Адрес: ул. Симеон Велики 13
 • Телефон: +359 94 601 707
 • Работно време: 9:00-12:00 14:00 -17:00
 • Почивни дни:

  неделя

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: 20 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

През 1910 г. е създадено Археологическо дружество в град Видин и се показва първата музейна сбирка, което слага началото на музейното дело в града. Започва активна дейност за запазване на българската история и се развива с бързи темпове, но последващите войни забавят работата му. През 1925 г. възобновява дейност, а през 1932 г. вече се помещава в собствена сграда, която е бившата турска поща. В нея е изложена колекция на различна тематика – праистория, палеонтология, археология и етнография. От средата на 20 в. е преместен в сградата на „Конака“. Днес музеят се състои от административна сграда и трите най-популярни забележителности в града – музей „Конака“, крепостта Баба Вида и Кръстатата казарма.

Сградата на “Конака” се намира в центъра на град Видин. Построена е през втората половина на 18 в. по времето на Османското владичество и е служила за полицейско управление. По-късно е пристроена централната й част и поради стратегическото й местоположение и добрата видимост тук била главната наблюдателница на пожарните служби. В наши дни е преустроена в музей, който съдържа богата историческа колекция в няколко направления – Праистория, Античност, Средновековие и Видин през периода от 15 – 19 в. Още подробности за Историческия музей “Конака” може да разберете тук.

Крепостта “Баба Вида” е, може би, най-известната забележителност в града. Мнозина се стичат да видят единствения толкова добре запазен средновековен замък в България. Навремето Видин е бил стратегическа точка за владетелите, които са разчитали на непревземаемото укрепление. Преминало през няколко епохи, в които е надграждано, то остава свидетелство за историята на този регион. Тук можете да се върнете назад в тъмните векове, заставайки зад двата реда дебели крепостни стени. Можете да отправите поглед надалеч от добре запазените бойни и наблюдателни кули, както и да усетите мрачната атмосфера в тъмниците и стаите за мъчения, в които днес са представени сцени от миналото. Повече за това уникално място може да прочетете тук.

Кръстатата казарма е строена в самото начало на 19 в. – през 1801 г. Името й произлиза от формата на правилен кръст, в която са я построили в миналото. Била е предназначена за военните цели на Османската империя. По настоящем в нея се е изложена богата етнографска колекция, която разкрива бита и културата на областта в миналото – от края на 19 в. до 20-те години на 20 в. Повече за нея може да научите тук.

Регионален исторически музей – Видин е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Музей „Конака“ Музей „Кръстатата казарма“ Музей-крепост „Баба Вида“ Пещера „Магурата“ Исторически музей – Белоградчик Белоградчишка крепост „Калето“ Белоградчишките скали

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.