Исторически музей – Белоградчик

 • Категория: Музеи
 • Област: Видин
 • Населено място: гр.Белоградчик
 • Планина: Западна Стара планина
 • Координати: 43.62495, 22.68164
 • Уебсайт: www.muzeibelogradchik.com
 • Адрес: ул. Капитан Кръстьо 1
 • Телефон: +359 936 53 469
 • Работно време: 8:00-12:00 13:00-17:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Исторически музей в Белоградчик се намира в “Пановата къща”. Тя е спомен от епохата на Възраждането, строена през 1810 г. Представлява двуетажна постройка от дърво и камък, чийто горен етаж е издаден подобно на повечето къщи от тези времена. Музейният фонд се състои от над 6000 експоната от различно естество.

Едната тематика на експозицията е свързана с бита и културата на региона. Развитието на земеделието и животновъдството са представени от множество оръдия на труда и материали свързани с тези дейности. Графики на австро-унгарския пътешественик дават сведения за начина на обработване на земята и прибиране на зърното.

Обърнато е подробно внимание и на занаятчийството като метод за препитание. Много от българските занаяти са добре познати на местното население – железарство, абаджийство, терзийство, мутафчийство, медникарство и много други. Освен основните и най-разпространени занаятчийски изделия, майсторите дават живот на най-необикновените си идеи, превръщайки ги в произведения на изкуството. Такива са поместени сред експонатите на Историческия музей.

Ювелирните постижения на бижутерите разполагат със своя секция “Златарство” в изложбата. Доказателство за изкусната изработка са поместените монети и накити от края на 18 в. – пафти, обеци, гривни, огърлици и др. Умението за смесване на различни материали и изкусните техники, които са използвали майсторите, ги прославят надалеч и дават отражение в културната история на региона.

Изобразителното изкуство също намира място сред изложбата. Добре запазени са редица дърворезби от периода на османското господство, както и иконописни творби. Изработката е дело предимно на художници от прочутата Дебърска художествена школа и творци от региона на Трявна.

Основна част от експозицията включва въстаническите дейности от областта. От началото на 19 в. многократно са избухвали въстания срещу османското подтисничество. Началото на серията започва през 1806 г., а след това бунтове има през 1821 г., 1833 г., 1836 г. и 1849 г. Може би, най-сериозно внимание е обърнато на едно от най-масовите въстания по нашите земи – това през 1850 г., наречено “1850-то лето”. Множество документи и материали от това събитие се пазят в “Пановата къща”. Напред в хронологията продължава със сведения от Руско-турската освободителна война, обсадата на Белоградчик и крепостта в началото на 1978 г. и тържествата след освобождението. Военната експозиция завършва със снимки и документи от сръбско-българската война през 1885 г.

Исторически музей – Белоградчик е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Белоградчишка крепост „Калето“ Белоградчишките скали Пещера „Магурата“ село Стакевци – хижа Горски рай хижа Миджур – връх Миджур Регионален исторически музей – Видин Музей „Конака“ Музей „Кръстатата казарма“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.