Музей „Конака“

 • Категория: Музеи
 • Област: Видин
 • Населено място: гр.Видин
 • Планина:
 • Координати: 43.98899, 22.87471
 • Уебсайт: www.museum-vidin.domino.bg
 • Адрес: ул. Симеон Велики 13
 • Телефон: +359 94 601 707
 • Работно време: 9.00-12.00 14.00-17.00
 • Почивни дни:

  неделя

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: 20 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

В началото на 20 в. е учредено Археологическото дружество в град Видин, което слага началото на музейното дело в града. От 1956 г. музеят се помещава в сградата “Конака”, където е преместен от тази на бившата турска поща.

„Конака“ се намира в центъра на града и навремето е служил за полицейско управление. Строен е през втората половина на 18 в., като в началото постройката вероятно е била едноетажна. По-късно е достроена централната част във вид на кула, а добрата видимост от там е била предпоставката да служи за наблюдателница на пожарната. В наши дни е леко изменена, но запазила автентичния си вид. Там се помещават историческите колекции на областта от древността до Освобождението.

Разделът „Праистория“ разкрива находки от най-далечното минало на региона. Времевия период, който се включва е от над 3 хил. пр.н.е. до около 1 хил. пр.н.е. В него влизат ранната и късната бронзова епоха и ранната желязна епоха. От Ранната бронзова ера са древните рисунки от пещера Магурата, а от късната има изобилие от предмети – глинени съдове и други предмети от бита, накити, култови предмети и др.

От Античния период са богатите находки от големи римски градове като Бонония, Рациария и Кастра Мартис. Отново към колекцията принадлежат множество предмети от бита и накити, както и голям сбор от монети. Каменните материали са също разнообразно представени – статуи, надгробни плочи и саркофази, а сред тях е небезизвестната пластика „Почиващия Херакъл“. Един от най-ценните експонати е автентична подова мозайка от 3 в., открита в къща край Рицария.

През Средновековието Видин носи името Бдин. Много от наследството на музея е от този период. Изложени са различни сечива и инструменти, военни пособия и монети. Най-значителни нумизматични ценности са сребърните монети на цар Иван Страцимир, който е бил владетел на тези земи в края на Второто българско царство.

След 15 в. градът се назовава с настоящото си име. Документация, даваща свидетелства за исторически събития и факти е сред основните компоненти на експозицията от това време. Между 15 в. и 19 в. градът е най-голямото пристанище по долната част на Дунав и една от стратегическите крепости по поречието на реката. Градът попада под владението на Османската империя в края на 14 в. и едва десетилетие е трябвало, за да избухне първото антиосманско въстание през 1408 г. Развитието на образованието и църковно-националните борби също намират място в тази сбирка. По-късно, през 1850 г., в региона е избухнало и най-масовото българско въстание.

Интересни места наоколо, които да посетите

Регионален исторически музей – Видин Музей „Кръстатата казарма“ Музей-крепост „Баба Вида“ Пещера „Магурата“ Исторически музей – Белоградчик Белоградчишка крепост „Калето“ Белоградчишките скали

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.