Природна забележителност Чудните мостове

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Смолян
 • Населено място:
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.82028, 24.58766
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 3051 3261
 • Работно време: няма
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Когато пътувате из Родопите, едно от местата, които не бива да се колебаете дали да посетите, са Чудните мостове. Невероятният скален феномен край село Забърдо притежава магнетична сила, която трудно ще ви отпусне, щом ви хване. Още при стъпването пред Големия мост няма как да не се зашеметите от прекрасната композиция на природата. Огромен, полукръгъл процеп образува арката на скалния феномен, а отвъд него са величествените смърчови гори, придаващи неповторим контраст на гледката. Тя е най-голямата от трите, които образуват моста, с приблизително еднакви ширина и височина – около 45 м. Погледнат отгоре е дълъг приблизително 100 м и широк на места 15 м.

Под него текат бистрите води на река Дълбок дол, които след около 200 м преминават през втория от трите – Малък мост. Неговата арка е значително по-тясна и труднопроходима и прилича повече на тунел. От горната си страна също не може да се мери с големия си събрат със своите 60 м дължина.

На още 1 км надолу по течението се намира най-малкия трети мост, който, всъщност, представлява пещера в която реката се изгубва, за да излезе на повърхността след около 3 км. Той е най-малко изучаван досега и не е достъпен за туристи, както по-големите, които са обезопасени и преминаването под и над тях е позволено.

Смята се, че природният феномен е възникнал преди хиляди години под въздействието на водите на река Дълбоки дол, която тогава била много пълноводна. С течение на времето тя е пробила скалите и е образувала пещера. Някои от стените на тази пещера са ставали все по-тънки с годините, докато накрая са се срутили под влиянието на различни атмосферни процеси и най-вероятно голямо земетресение. Отломките са били отнесени постепенно от реката, за да останат величествените фигури, които виждаме днес.

Друга, по-различна версия за формирането на Чудните мостове откриваме сред легендите. Според нея преди много много години в с. Забърдо имало много пастири. Дълго време те кротко пасли добитъка си из безкрайните пасища на Родопите, докато един ден страшно бедствие сполетяло селото. Незнайно откъде се появил огромен змей, който започнал да опустошава стадата им. Няколко лета жителите страдали от набезите на змея и не знаели какво да сторят. Врагът бил прекалено голям и силен, за да могат да го спрат със собствени сили, а и не виждали кого могат да привлекат на помощ срещу такова чудовище.

След големи размисли те най-накрая измислили начин да го надхитрят. Когато звярът отново нападнал, селяните натоварили едно магаре цяло с прахан, запалили го и го изпратили за примамка. Когато видял това, великанът веднага се подлъгал, след като видял лесната плячка. Погълнал магарето без да мисли, но праханта бавно се разпалила и започнала да предизвиква неистови болки. Превивал се смеят и се чудил къде да избяга. Така и не успял да се спаси и умрял летейки на високо. Тялото му започнало да пада и с невероятна сила се стоварило земята, където се образувала огромна бездна. Когато костите му изгнили, на това място останали величествените сводести мостове.

И до днес оттук минава старата пътека от село Забърдо към село Орехово. По него, както и по много други туристически маршрути, минаващи през Чудните мостове, може да стигнете до различни кътчета от Родопите. Накъдето и да тръгнете от тук ще се наслаждавате на неповторимата природата на Орфеевата планина. Високи върхове и вековни гори заобикалят местността, а прекрасни пътеки ще ви отведат покрай бистрите поточета до някоя красива просторна поляна или кристално синьо езерце. Да не пропускаме, че мостовете са част от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Село Широка лъка град Девин – хижа Лисичево село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ хижа Ледницата – връх Орфей село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.