Пещера „Леденика“

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Враца
 • Населено място:
 • Планина: Западна Стара планина
 • Координати: 43.20440, 23.49396
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 92 623 553
  +359 882 621 608
 • Работно време: 9:00-17:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  10 лв.

 • Беседа: безплатно
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Пещерата “Леденика” е една от емблемите на природен парк Врачански Балкан. Тя се намира на 16 км от Враца по автомобилен път. За любителите на пешеходния туризъм – отскоро до нея води пряка екопътека, която започва от града и пеша по нея се стига за около два часа. Точно преди входа на пещерата се минава през изкуствен тунел, който въвежда посетителите в ледената атмосфера.

“Леденика” е сравнително къса пещера, с дължина от около 320 м. Тя е от типа пропастни пещери с наклон до 45 градуса и по протежението ѝ са разположени 10 зали изпълнени от най-различни образувания. В нея се срещат 53 животински вида, едно от които се е превърнало в неин символ – насекомото Светломразец. Той до такава степен се е приспособил към живота в тъмните дълбини, че ако се покаже на слънце умира мигновено.

Температурата тук е постоянна, около 8 градуса. Изключение прави първата зала – Преддверието. Навремето овчарите са я използвали, за да съхраняват млякото си. В нея температурите варират от -7 до 15 градуса през годината. В студено време там се образуват множество ледени сталагмити във всевъзможни образи и голяма ледена колона с диаметър около 20 м. Тези явления са причината тя да получи името “Леденика” и заради тях най-подходящото време за посещение е през зимата и пролетта, когато могат да се видят тези красиви ледени форми.

Ниският проход “Плъзнята” свързва “Преддверието” със следващата “Малка зала”. По него човек трябва да върви дълбоко приведен, почти пълзейки. Няма страшно, обаче, тъй като е дълъг само няколко метра, което го прави лесен за преодоляване. След това следва още едно стеснение, коридор наречен “Комата”, който води до голямата “Концертна зала”. Тя е една от най-внушителните в пещерата дълга 45 м, широка 60 м и висока на места 23 м, осеяна с безброй красиви фигури. Освен това акустиката тук е невероятна. Според много известни музиканти и учени точното определение е “божествена”. Тук понякога се провеждат концерти, а традиционен е концертът по време на “Ботевите дни”, посветени на революционера-поет. Концертите, за съжаление, не траят много дълго заради влажността на въздуха, която е над 90% и представлява риск за инструментите. В това помещение много от образуванията са оживели с различни имена – Крокодила, Сокола, къщичката на баба Яга, Дядо Коледа и др.

Част от “Концертната зала” е помещението “Хладилника”, което навремето е било ползвано за съхранение на бубено семе. Малко по-вдясно се намира вълшебното синтрово езеро. То е много малко, с дълбочина едва 50 см, а легендите разказват, че ако някой потопи ръка в ледените му води и си пожелае нещо, това желание ще се изпълни.

Напред по главната пътека минаваме по железни мостове над малката и голямата пропаст, прекосяваме коридора “Завеските”, докато не се озовем в “Бялата зала. Тук са “израснали” скалните образувания Слонът, Свекървения език, Жената на великана и още други. Не забравяме да вдигнем поглед и към “Седмото небе”, най-високата точка в пещерата и последна точка на виртуалното пътуване из нея.

Част от големия избор на атракциони, които се предлагат в парка е и 5D кино. Цените са 5 лв. и 3 лв., съответно за възрастни и учащи, а при група от над 10 души, цената е 3 лв./човек, независимо от възрастовата група.

Пещерата “Леденика” е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Регионален исторически музей „Враца“ Екопътека „Боров камък“ (Врачанска екопътека) Етнографско-възрожденски комплекс „Никола Войвода“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Училище „Възнесение“ Цървка „Св. Възнесение“ Къща музей „Григорий Найденов“ Къща музей „Димитраки Хаджитошев“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.