Етнографско-възрожденски комплекс „Никола Войвода“

 • Категория: Етнографски обекти
 • Област: Враца
 • Населено място: гр.Враца
 • Планина: Западна Стара планина
 • Координати: 43.20426, 23.55100
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Никола Войводов 6А
 • Телефон: +359 92 665 094
 • Работно време: 9:00-17:30
 • Почивни дни:

  1 Януари

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Етнографско-възрожденският комплекс “Никола Войводов” е част от Регионалния исторически музей във Враца. Заедно с него той е един от 100-те национални туристически обекта. Намира се в непосредствена близост до централната сграда на музея и другия забележителен комплекс в града – “Св. Софроний Врачански”. Отворен е за посещения през 1976 г. и включва две възрожденски къщи, едната от които на врачанския родолюбец и борец за свобода – Никола Войводов.

Той е роден през 1842 г. Получава много добро образование за тези времена, започнало от училището в родната Враца – “Възнесение”. След това се ориентира към столицата Цариград. Първоначално учи във френското училище в предградието Бебек, а колеж завършва в “Роберт Колеж” в самия град. След дипломирането си Никола Войводов се занимава основно с наука и започва да прави първите си преводи от френски и английски.

Славата му, обаче, произхожда от друго негово поприще – родолюбието. През 1867 г. навлиза все по-дълбоко в революционерското движение. Заедно с Цветко Павлович организират четническа група, в която членуват воеводи от целия Балкански полуостров. Четата не е много голяма, но е повлияна от неговите идеали и възвишени морални норми. По неговите думи “трябва да изглежда като редовна войска, която да излезе лице в лице със своя противник, а не като башибозушка сбирщина, която да прави лошо впечатление на цивилизованите нации”.

За пръв път в историята на освободителните борби е използван кораб за революционна дейност. Никола Войводов и Цветко Павлович използват австрийския параход “Германия”, за да се достигнат по-бързо българските територии. Но през това време предателите в свитата също действат. Огромна изненада очаква идеолозите на четата на русенския бряг. Там е вече турската полиция, която оставя нова кървава диря в историята. Не е дълга битката, която бележи края на един достоен българин. на 20 август 1867 г. геройски загива Никола Хаджикръстев Върбанов, заедно със своя сръбски събрат.

Днес ние можем да разберем малко повече за този достоен човек в неговата къща в комплекса, който носи името му. В нея са изложени документи и снимки, свързани с неговата дейност и вярата в освобождението. Можем да се поклоним пред мъжеството му над изложената надгробна плоча или костницата, в която лежат тленните му останки.

Няколко метра разделят неговия дом от другата къща в комплекса. Тя е наречена Капитанската къща и представя имуществото на едно средно заможно градско семейство от началото на 20в. В различните стаи са изложени различни предмети, които ни пренасят към порядките на ежедневието преди столетие.

Интересни места наоколо, които да посетите

Цървка „Св. Възнесение“ Къща музей „Григорий Найденов“ Къща музей „Иван Замбин“ Училище „Възнесение“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Къща музей „Димитраки Хаджитошев“ Регионален исторически музей „Враца“ Пещера „Леденика“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.