Екопътека „Боров камък“ (Врачанска екопътека)

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Враца
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с.Згориград( 43.165667, 23.503679 )
 • Крайна точка: вод.Боров камък( 43.152584, 23.505148 )
 • Денивелация: 281 м862 м - 1143 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 17.07.2018
 • Източник: mihaelmladenov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Врачанската екопътека (известна още като екопътека „Боров камък“ и Згориградска екопътека) е една от най-живописните, интересни и в същото време екстремни екопътеки в България. Започва малко над село Згориград (западно от град Враца) и се изкачва по течението на р. Лева, като достига водопад Боров камък (висок 65 метра). Пътеката е изключително добре устроена, като се състои от множество дървени мостчета и парапети. Маркировката е червено-розова точка (без бели очертания), като на места има и дървени табели сочещи посоката на екопътеката.

В началото пътеката се движи по левия бряг на река Лева, като отляво се виждат останки от разрушеното хвостохранилище към мина „Плакалница“ на 1 май 1966 г. При тази трагедия подпорната стена на съоръжението за отпадъци към мината се скъсва и мощна вълна залива Згориград и стига чак до Враца. Жертвите са стотици. В днешно време мястото е напълно безопасно, но все още има следи от случилото се.

След първия мост пътеката навлиза в красив каньон с множество падове и вирове на реката. На места реката образува стъпаловидни водопади, в които при по-топло време човек може да се разхлади (тъй като се образуват нещо като ванички). Пътеката пресича многократно река Лева, като на едно място се минава по стъпаловидно мостче на около 15 метра над самата река. Човек трябва да се движи с повишено внимание, ако скоро е валяло, тъй като дървените стълби и стъпала стават доста мокри и хлъзгави (същото важи и за камъните, по които ще минете), а останалата част от пътеката става кална.

За около 1 час и 30 минути се достига до водопад Боров камък, където има маса и пейки за отдих. Силно препоръчително е да минете зад водната струя на водопада. Следва стръмно изкачване докато стигнете площадката над водопада. От там се открива гледка към Згориград, Врацата и съседните скали. Ако продължите по пътеката още 15-ина минути, ще стигнете до открита поляна с изграден заслон и кът за отдих. От тук има възможност да продължите към хижа Пършевица (за около час и половина), да следвате пътеката за връх Околчица (за около 4 часа) или да се върнете по същия път.

По протежението на екопътеката може да срещнете множество животински видове, като горска жаба, дъждовник, еленов рогач, черен кълвач, бръмбар носорог и различни видове пеперуди. Ако уцелите сезона, може да похапнете и горски ягоди. Предвид релефа на местността и екстремността на пътеката, тя не е подходяща за деца. При среден наклон от около 20-градуса, на места се преодоляват почти отвесни участъци по изградените стълби, така че и носенето на деца е рисковано.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Пещера „Леденика“ Регионален исторически музей „Враца“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Училище „Възнесение“ Къща музей „Димитраки Хаджитошев“ Къща музей „Григорий Найденов“ Къща музей „Иван Замбин“ Цървка „Св. Възнесение“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.