Къща музей „Димитраки Хаджитошев“

 • Категория: Етнографски
 • Област: Враца
 • Населено място: гр.Враца
 • Планина: Западна Стара планина
 • Координати: 43.20178, 23.55203
 • Уебсайт: www.vratsamuseum.com
 • Адрес: ул. Давид Тодоров 2
 • Телефон: +359 92 624 573
 • Работно време: 9:00-17:30
 • Почивни дни:

  1 Януари

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация

Хаджийската фамилия е една от най-известните и влиятелни във Враца. Началото е поставено от хаджи Тошо Ценов и в последствие се предава на сина му Димитраки Хаджитошев и на неговите наследници. Историята на Врачанска област неизменно се свързва с няколко поколения от този род. Богатството им се дължи основно на отглеждането и  търговията със животни и животинска продукция, която се развива до степен, преминаваща границите на Османската империя.

Къщата е двуетажна възрожденска постройка, строена през 1812 г. Първият етаж е използван основно за нуждите на семейството. Състои се от няколко стаи, сред които столова, кухня и женската работна стая, където са се занимавали с обработката на коприна. Голяма част от предметите и инвентара е запазен и до днес, като едни от най-съществените експонати са тъкачните пособия и материалите свързани с производството на коприна. Втория етаж е предимно за гости. На него са спалнята за гости и гостната стая, както и няколко помощни помещения. Богатството на Хаджиите е представен в дома чрез различните художествени елементи, които допълват интериора на къщата – изящна дърворезба, обков, скулптура и др. Освен семейната покъщнина и обзавеждане, експозицията се допълва от лични вещи, икони и съдове.

Търговските умения са част от славата на фамилията. Това, което ги прави част от българската история е тяхното родолюбие и отдаденост на каузата за освобождението на нацията, както и за независимостта на българската църква. Първата цел, която Тошо Ценов и Димитраки Хаджитошев осъществяват, е първата българска дипломатическа мисия в русия, под наименованието “Замбин-Некович”. По-късно, между 1806 г. – 1812 г., двамата подпомагат руските войски в руско-турските сражения.

10 години по късно Димитраки Хаджитошев е основоположник на първото светско училище във Враца. Освен това е ктитор на едни от най-големите български манастири – Рилския, Хелендарския и Зографския, както и на няколко по-малки черкви. В началото на 19 в. той е най-авторитетния първенец във Враца и може би в цяла северозападна България. Води ожесточени борби и нееднократно се противопоставя срещу влиянието на гръцката църква. Това, разбира се, го прави неудобен за турските власти и гръцките църковни управници, което води до ареста и убийството му на 24 юни 1827г.

Синовете му – Замфираки, Александър и Тодораки поемат по различни пътища, но придържайки се към целите на баща си. Замфираки се премества в София и се включва в църковно-националните освободителни борби. Александър се занимава с различни мисии, свързани с освобождението, заради което е убит през 1856 г. Тодораки остава в управлението на Враца и дейностите за независима българска църква.

Къща музей „Димитраки Хаджитошев“ е част от ЕВК „Св. Софроний Врачански“.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Къща музей „Григорий Найденов“ Училище „Възнесение“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Къща музей „Иван Замбин“ Цървка „Св. Възнесение“ Етнографско-възрожденски комплекс „Никола Войвода“ Регионален исторически музей „Враца“ Пещера „Леденика“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.