Паметник „Създатели на българската държава“

 • Категория: Паметници
 • Област: Шумен
 • Населено място: гр.Шумен
 • Планина:
 • Координати: 43.26227, 26.92237
 • Уебсайт: www.ab-bg.com/bg1300/
 • Адрес:
 • Телефон: +359 54 872 107
  +359 54 872 598
 • Работно време: 8:30-18:00 (апр-май) 8:30-19:30 (юни-авг) 8:30-18:00 (сеп-окт) 8:30-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  4 лв.

 • Беседа: 15 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Паметникът “Създатели на българската държава” е един от символите на Шумен, издигащ се на 450 м над него. Много преди да стигнете до града ще видите могъщата фигура, която гордо се извисява върху Шуменското плато. Той е най-големият исторически паметник в България. Тържествено е открит на 28 ноември 1981 г . в чест на 1300-годишнината от създаването на страната.

Монументът пресъздава важни моменти от българската история между 7 в. и 10 в. Състои се от две групи бетонни форми, които образуват две полузали. Пръв е изобразен основателят на страната хан Аспарух, със забит в земята меч. Двете му ръце сочат в различни посоки и по този начин показват къде ще е разположена новата държава. Зад него захожда величествена фигура на кон – най-почитаното животно от прабългарите. Предците ни уважавали изключително много тези животни, с които на война били като едно цяло – част от знаменитата прабългарската конница. На опашката му са написани части от летописа “Именника на българските владетели” – един от най-старите документи, който описва няколко от най-ранните монарси.

Следват скулпторите на Тервел – дипломатът, Крум – законодателят и Омуртаг – строителят, едни от най-известните ханове, управлявали в периода 8 в. – 9 в. Те ни гледат от 18 м височина, а под всеки един е цитиран кратък пасаж от византийските хроники, свързани с тях.

Тервел е известен като първия български дипломат. Положението на ръцете му изразява жестовете на дипломацията и как големите конфликти трябва да се решават по мирен път, а не чрез войни. Той е с основна заслуга византийският император Юстиниан II да си възвърне властта, за което получава втората по почит титла “кесар”. Под неговата скулптора е изписано: “Когато Тервел дошел при императора, той му наметнал царска хламида и го провъзгласил за кесар”.

В средата е изобразен Крум – най-строгият законодател в българската история и брилянтен стратег. Той създава първите писани закони, които се славели със своята строгост и до днес са нарицателно за това. Ръцете му показват границите на позволеното, а всичко останало е наказуемо. От едната му страна надписът гласи “Крум победи и направи жертвоприношение при морето”, а от другата – “Крум свикал всички българи и давайки им закони, наредил”.

До него е синът му Омуртаг. Също добър дипломат, осигурил 30-годишно примирие с Византия в един от най-трудните моменти в историята, когато войската била уморена от тежките битки, а столицата Плиска била в развалини. Той подхваща мащабна строителна дейност,  превръщайки руините отново в бляскав град. Наред с това се извършват още много знаменити строежи в цялата държава, дали слава на владетеля като великолепен строител. На голяма част от строителните обекти той поставя надписи, които свидетелстват за делото му. В новия хански дворец в Плиска е открит прословутият тронният надпис, изписан и днес на Шуменския паметник:

„Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

Пристъпваме напред из монумента, а следващ поред откриваме княз Борис I, седнал приведен напред на трона си и се взира в далечината на бъдещето, за да види верния път за своя народ. Над него е образуван слънчев кръст, който символизира приемането на християнството, тъй като именно той покръства българите.

Централно място заема смятания за най-велик владетел в историята на България – цар Симеон I. По време на неговото управление държавата достига най-голямото си териториално разширение, когато границите се простират на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо, а на север стигат до Карпатите. Освен военните успехи, страната се развива изключително в духовен и културен план, поради което цялото управление на Симеон Велики е наречено “Златен век на българската книжнина и култура”. Цели 11 фигури пресъздават тази част от миналото, начело със Симеон. Той е вдигнал едната си ръка, символизираща царската власт, а около него са доверените му подчинени – книжовници, боляри и войници. Срещу композицията е изобразена част от крепостните стени на Велики Преслав.

Вдясно се намират три бетонни блока, покрити с впечатляваща мозайка. Това е най-голямата мозайка-триптих на открито в Европа и пресъздава идеята за създаването, развитието и възхода на България. Всяко от паната е разположено под различен наклон, с цел да представи постепенния напредък на страната. Първото пано се нарича “Победителите”, където воините приветстват хана, облечен в пурпурна ризница. На второто е отбелязано приемането на християнството, а суровите изражения на него свидетелстват, че това не е минало без съпротива. Третото е посветено на книжовниците и будителите. Изобразени са братята Кирил и Методий, заедно с техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд. В горната част на всяка от мозайките е показано развитието на писмеността. На първо място е рунното писмо с черти и резки, използвано от славяни и прабългари. Следва глаголицата на Кирил и Методий и накрая е кирилицата – писмеността на целия славянски свят.

Дължината на паметникът “Създатели на българската държава” е 140 м, а неговата височина – 70 м. До него се стига по 1300 стълби, започващи от центъра на града. На най-високата му точка се извисява величествената скулптура на лъв – емблемата на България. Огромното изображение тежи 1000 тона, а зад опашката му е стилизирана пеперуда. Големите метаморфози, през които тя преминава са символ на всички възходи и падения през които преминава страната.

Авторският екип, който стои зад проекта е съставен от архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, художниците Владислав Паскалев, Симеон Венов, а конструктор е инж. Преслав Хаджов. Днес монументът е един от 100-те национални туристически обекта. Той се намира на територията на природен парк Шуменско плато и е интересна спирка на няколко пешеходни туристически маршрута в местността. Към него функционира информационен посетителски център с постоянна музейна експозиция.

Бележки

 • Една от услугите, които се предлагат е сватбен ритуал на паметника.

Интересни места наоколо, които да посетите

град Шумен (кв. Дивдядово) – село Осмар Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ Национален историко-археологически резерват „Мадара” Мадарски конник Национален историко-археологически резерват „Плиска“ хижа Пчелина – Дядо Миньовата чешма хижа Пчелина – село Островче

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.