Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Шумен
 • Населено място: гр.Шумен
 • Планина:
 • Координати: 43.26262, 26.89441
 • Уебсайт: https://museum-shumen.eu
 • Адрес:
 • Телефон: +359 54 800 381
  +359 893 342 208
 • Работно време: 9:00-19:00 (апр-окт) 9:00-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

На скалистите висини над град Шумен, в местността Хисарлъка се издига старинната Шуменска крепост. Най-далечните сведения за съществуването й са от преди 3200 години, която я нарежда сред най-старите укрепления на територията на България. Стратегическото й местоположение и естествената непристъпност от три страни са предпоставки още в далечното минало тук да бъде изграден отбранителен пункт. Дълголетната й история е съпътствана от много възходи и падения.

Първите жители на това място са древните траки, които са се заселили през 12 в. пр.н.е. Според изследователите траките са били от племето гети и са образували първото поземлище тук, а крепостна стена е била построена едва през 5 в. пр.н.е. Тя, за съжаление, не е запазена до днес.

През 15 г. от н.е. тези територии са завоювани от Римската империя, а заедно с тях и Шуменската крепост. Римляните построяват нова стена, която да предпазва селището от чужди набези. По това време твърдината е използвана предимно за военни цели и изостава икономически от близките Марцианопол и Абритус. Населението става все повече и това налага сградите да се строят все по-близо една до друга, като най-широките улици достигат до 2.50 м. През 250 г. тя е разрушена след поредното нападение на готите, но по-късно отново е издигната.

По-късно в годините укреплението е под владението на Византия, когато е изградена още една стена. За разлика от правоъгълните стари кули, византийските са петоъгълни. Градът се разраства и освен за военни цели е използван за производство и търговия. Въпреки всичко главното предназначение си остава отбранително. Поради стратегическото си местоположение, крепостта е първа преграда към старопланинските проходи. Дълги години е издържала на варварските нападения, но постоянната заплаха кара все повече от жителите да напускат размирния регион, за да се стигне до ново разрушаване през 7 в.

Новият период на възраждане на крепостта е отбелязан след прабългарските настъпления и образуването на Първото българско царство. Малко по малко населението се увеличава и селището отново се разраства. Постепенно се утвърждава като важен военен център, тъй като е последна преграда към българските столици Плиска и Преслав поради близостта си с тях. Малко преди падението на Първата българска държава укреплението е завладяна от византийците, а поредното разрушение е претърпяла във втората четвърт на 11 в., когато печенегите настъпват по тези територии.

Най-големият разцвет Шуменската крепост постига по време на Второто българско царство. Много отрасли се развиват в околията като земеделие, грънчарство, металообработване и каменоделство. В определен период селището е започнало сечене на монети, което е достатъчно доказателство за важното му значение. По време на изследванията тук са открити много различни материали, което е свидетелство за разнообразното производство и търговия на населеното място.

Развитието прекъсва през 1388 г., когато османските войски завладяват местността, за да може 8 години по-късно цяла България да падне под робство. Въпреки това твърдината остава непокътната и е използвана от османците за военни цели. Така остава до 1444 г., когато по време на кръстоносните походи е превзета от крал Владислав Варненчик. След няколкодневна обсада калето пада под тежките удари на кръстоносците и след това е изцяло опожарена и разрушена завинаги.

По време на археологическите проучвания са открити останки от стени от всички епохи без тракийската – римска, византийска и българска. През вековете зад крепостните стени се обуславят шест квартала, а във всеки от тях е има по един християнски храм. Извън тях са намерени останки от още четири такива. Една от църквите е т.нар. “Култов център”, където има основи на четири църкви на едно място. Заедно с това са е локализирана и цитадела, строена по време на Второто българско царство. Една от най-ценните находки е надписът, свързан с посещението на цар Иван Шишман, в който за пръв път се говори за града с настоящото му име – Шумен. Много други предмети също са сред находките на археолозите – монети, украшения, съдове, керамика, ранновизантийска баня и др.

Отскоро се предлага нова туристическа атракция – Възстановка на легендата за Шуменска крепост и „Шишманов надпис“. Тя се прави с предварителна заявка и цената за нея варира според големината на групата.

Днес е лесно да се достъпи до Шуменската крепост. Тя се намира на Шуменското плато, само на 3 км от града. Останките й са добре запазени и пригодени за посетители. Възстановена е една от крепостните кули, която разкрива невероятна гледка към Шумен и околностите. Историко – археологически резерват „Шуменска крепост“ е една от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Паметник „Създатели на българската държава“ град Шумен (кв. Дивдядово) – село Осмар Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ Национален историко-археологически резерват „Мадара” Мадарски конник Национален историко-археологически резерват „Плиска“ хижа Пчелина – Дядо Миньовата чешма хижа Пчелина – село Островче

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.