Мадарски конник

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Шумен
 • Населено място: с.Мадара
 • Планина:
 • Координати: 43.27741, 27.11892
 • Уебсайт: https://museum-shumen.eu
 • Адрес: с. Мадара
 • Телефон: +359 5313 2095
  +359 893 342 225
 • Работно време: 8:30-20:00 (апр-окт) 8:30-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Един от символите на България е прочутият Мадарски конник. Безценно наследство на далечното минало и единствен по рода си в цяла Европа. Представлява невероятен и добре запазен барелеф на конник в ход надясно, следван от ловното му куче. Под предните крака на коня лежи прободен лъв, а наоколо кръжи орел. Барелефът е обграден с множество надписи на гръцки език и символизира победата над врага. Смята се, че е изсечен през 7 в., а днес продължава да се извисява на 23 м. височина в скалите над село Мадара, Шуменско.

Размерите на фигурата са приблизително реални – височината е 2.60 м, а ширината 3.1 м. Човекът на него носи дреха до коленете, в лявата си ръка държи юздите на коня, а с дясната е захванал копието, което пронизва лъва. Десният му крак е пъхнат в стремето. Облегнат е на високо облегало на седлото и на гърба му личи калъф с лък.

Има много различни версии за облика на ездача, като най-разпространена е тази, че изображението е на българския владетел от миналото хан Тервел (701 г. – 721 г.). Надписите около него дават сведения за събития, случвали се в периода 8в. – 9 в., случвали се между България и Византия по време на хановете Тервел, Крум и Омуртаг. В тях единствено се споменава директно за върховния прабългарски бог Тангра, изсечен по времето на Омуртаг.

На терасата под скалите е основан езически култов център от хан Омуртаг и се смята, че барелефът „Мадарски конник“ е свързан с него. Той се е състоял от светилище и прилежащи храмове, жилищни сгради и други постройки. В една от пещерите – “Пещерата на нимфите” са открити праисторически предмети, от които заключаваме, че се е използвала като култова местност. Името на подземието от древногръцки плочки с образите на Трите нимфи, Зевс, Херакъл, Дионис и други митологични герои.

Местността наоколо е изключително красива. В летните дни може да се разхладите под дебелите сенки, образувана от короните на дърветата в импровизирани естествени беседки. В една от пещерите има малък параклис, където можете да запалите свещичка. Районът е благоприятен за пешеходен туризъм. Обособена е екопътека, преминаваща по красив маршрут за любителите на походите.

Мадарският конник е част от Национален историко-археологически резерват „Мадара” е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Национален историко-археологически резерват „Мадара” Национален историко-археологически резерват „Плиска“ град Шумен (кв. Дивдядово) – село Осмар Паметник „Създатели на българската държава“ Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ село Петров дол – град Провадия (по Провадийското плато) Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ Музей на мозайките

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.