хижа Пчелина – село Островче

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Разград
 • Планина:
 • Начална точка: х.Пчелина( 43.464736, 26.480275 )
 • Крайна точка: с.Островче( 43.442209, 26.499748 )
 • Денивелация: 138 м290 м - 428 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 04.07.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от местността Пчелина край Разград до близкото село Островче е приятен завършек на един ден на обиколки в разградско. Тъй като денят беше напреднал и слънцето жарко се издигаше над главите ни, трябваше да направим последната част от прехода през гората. От хижа Пчелина ни казаха, че има няколко маршрута до селото, и ние избрахме най-дългия от тях, през местността Котата. Оказа се изключително лек и почти през цялото време се вървеше през гората. Маркировката е синя и е перфектна, подобно на останалите наоколо.

Слязохме от хижа Пчелина и тръгнахме в посока към обръщалото, като на първия остър завой тръгваме наляво. Оттук пътят е много широк и няма шанс да го изгубите. Малко скучничко се стига до Котата, а преходът до там е почти 2 км. Там има много ясни табели, които ще ви насочат наляво за Островче.

Така продължаваме вървенето по същия монотонен начин още малко над километър, докато накрая излизаме от гората и се движим покрай обширни житни посеви. Преминавахме маршрута точно преди жътва и натежалите класове изпълваха простора. Слънцето им придаваше един ярък златен цвят, който контрастираше със зелените гори и синьото небе. Една неочаквано впечатляваща гледка.

Малко след като излезете до полята се оглеждайте за маркировката, която бързо-бързо се връща сред гората. Ако не ви е горещо може да продължите по широкия черен път покрай нея, който излиза на същото място, където ни води и маршрута през гората. Ние решихме да следваме маркировката плътно и след няма и 500 м отново излязохме на черния път.

Оттук само направо ни отведе до самото начало на селото, където приключва нашия преход. Тръгнахме по пътя към Разград, където се надявахме някой да ни вземе на стоп и сполучихме. Доволни се прибрахме по местата за една отморяваща следобедна дрямка.

Ако вървим маршрута в обратна посока и стигнем от Островче до Пчелина, можем да продължим деня с преходи. Интересна е обиколката до Дядо Миневата чешма. Много приятна е Панорамната пътека на местност Пчелина, която може да се продължи с червения маршрут до Разград.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Пчелина – Дядо Миньовата чешма Панорамна пътека „местност Пчелина“ – Разград град Разград – местност Пчелина град Разград – местност Чуката – град Разград Демир Баба теке Тракийска царска гробница – село Свещари Исторически музей – град Исперих Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.