хижа Пчелина – Дядо Миньовата чешма

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Разград
 • Планина:
 • Начална точка: х.Пчелина( 43.464636, 26.480275 )
 • Крайна точка: Дядо Миневата чешма( 43.451498, 26.454859 )
 • Денивелация: 120 м275 м - 395 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 04.07.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Имахме известно време в местността Пчелина край Разград и решихме да обиколим по някой от маркираните туристически маршрути. На картата изглеждаше да има едно хубаво кръгче, което тръгва от хижа Пчелина, стига до Дядо Миневата чешма и се връща обратно към хижата по друг маршрут. Пътят на отиване решихме да изкараме по синята туристическа маркировка, защото ни изглеждаше да минава по по-невзрачни и интересни пътеки, а връщането направихме по широките „червени“ пътеки. Преходът е изцяло през гора, като изключим няколкостотин метра край чешмата. Лек е, а маркировката е отлична, като на няколко места трябва малко повече взиране.

Слязохме от хижа Пчелина и се отправихме към обръщалото. Оттам завиваме наляво и после веднага наляво. Както казахме, следваме синята маркировка, която до известен момент се движи заедно със зелената. Първоначално пътят е асфалтиран, докато не стигнем до един ведомствен комплекс на около 500 м. Пред портата му са табелите, които сочат, че маршрутът тръгва вдясно по малко забележима пътека. Минаваме покрай самия двор на сградата и излизаме на задния вход, откъдето тръгва черен горски път.

Малко по-късно излизаме на доста по-широк черен път, където се засичаме с червената маркировка наляво. Вървим още 500 м по нея и тук се оглеждаме къде синята и зелената маркировка се отделят от пътя, защото лесно можем да пропуснем мястото. Оттук тръгваме през гората без пътека, разчитайки само на боята. Единствено в тази част на прехода трябва по-голямо взиране, защото тук-таме храсталаци пречат на видимостта.

Ако всичко е наред ще си повървим още малко, когато стигнем до раздялата със зелената марка. В интерес на истината, ние решихме да я последваме и да стигнем до местност Студенец, до която води, но беше много бледа и изведнъж свърши без никакви обозначения. Може и да сме я изгубили и се полутахме малко, докато не решихме да се върнем.

Та, продължаваме по синята наляво, която след време отново се слива по широк черен път с червената. Така маршрутите вървят заедно до разклона за Дядо Миневата чешма. Слизаме надолу към нея, за да разберем, че е пресъхнала, но пък е хубав паметник.

Оттук продължаваме по пътя, който завива остро след стотина метра и се качва до гората. На завоя е хубаво да не тръгнете напред. Там е синята маркировка, но пътеката не беше много приятна. Затова и ние минаваме по червената през гората на връщане. Вървим дълго време, докато стигнем до местност Котата, където може да се тръгне по маршрута към село Островче. Ние, обаче, тръгваме наляво към местност Пчелина, за да стигнем до едноименната хижа.

Така караме около 1.5 км, докато излезем на разклона за хижа Пчелина, която е на 200-300 м. Там завършва нашия преход с бира в ръка. Тъй като хижата е изходен пункт на много туристически маршрути, имаме избор ако решим да не спираме. Можем да стигнем до село Островче, или пък да тръгнем по Панорамната пътека и след това по червената маркировка за Разград.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Пчелина – село Островче Панорамна пътека „местност Пчелина“ – Разград град Разград – местност Пчелина град Разград – местност Чуката – град Разград Демир Баба теке Тракийска царска гробница – село Свещари Исторически музей – град Исперих Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.