Къща музей „Никола Вапцаров“

 • Категория: Музеи
 • Област: Благоевград
 • Населено място: гр.Банско
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.83735, 23.48866
 • Уебсайт: http://visit-bansko.bg
 • Адрес: ул. Никола Вапцаров 3
 • Телефон: +359 74 98 83 04
 • Работно време: Делник: 8:30-18:00 (апр-окт) 8:30-17:30 (ное-мар) Уикенд: 9:00-17:30 (апр-окт) 9:00-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа:
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Банско, освен планински курортен град, известен, най-вече, със зимният ски туризъм, е и роден град на много знаменити българи. Един от тях е големият български поет Никола Йонков Вапцаров, роден през 1909 г. От 1912 г., той и семейството му живеят в къщата. 10 години след смъртта му (23 юли 1942 г.), през 1952 г., тя е превърната в музей. Възстановена е по спомени на неговите майка, брат и сестра, които са се стремели да възвърнат облика от времето, в което е била техен дом.

Тя е двуетажна къща и се намира на самия център на Банско, а интересен факт е, че дава името на поета. По онова време хората са я наричали вапцаровата къща, понеже преди идването на новото семейство, тя е била вапцарница (бояджийница). Оттам нататък тя пренася названието си на новите обитатели.

Експозицията представлява сбирка от вещи, спомени и разкази, съпътстващи живота на поета. Можете да видите оригинални документи на Вапцаров, част от ръкописи и дори личен печат на друг голям поет – Пейо Яворов.

На първия етаж ви очакват фото и видео изложба. Фотоколаж на стената пресъздава по изключително ефектен начин различни моменти от житието на фамилията. В няколко различни видеоматериала можете да се насладите на изумителното творчество на Никола Вапцаров, преведено на английски, немски, руски и френски. Ще чуете, също така, личния разказ на майка му Елена.

Особено силно, обаче, е въздействието на една от любимите му песни, изпълнена акапелно от български мъжки хор. Много тежест е събрана в десетките гласове на изпълнителите, която може да породи чувства дори в железни сърца. Името на песента, разбира се, ще оставим неизвестно, за да не загубим интересът ви от посещението на музея.

Вторият етаж е, един вид, колекция от спомени за периода след постъпването на автора в Морското машинно училище в гр. Варна. Там е изложена единствената му стихосбирка, издадена приживе – “Моторни песни”, както и Почетната награда за мир, присъдена от Световния съвет за защита на мира, която той получава посмъртно и е връчена на майка му Елена.

Къщата на Никола Вапцаров е обявена за исторически паметник на културата с национално значение. Тя е един от 100-те национални туристически обекта.

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Постоянна иконна изложба – Банска жудожествена школа Храм „Света Троица“ – град Банско хижа Бъндерица – връх Вихрен х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол х.Яворов – Кончето – х.Бъндерица хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Баюви дупки хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.