Постоянна иконна изложба – Банска жудожествена школа

 • Категория: Музеи
 • Област: Благоевград
 • Населено място: гр.Банско
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.83611, 23.48814
 • Уебсайт: http://visit-bansko.bg
 • Адрес: ул. Яне Сандански 3
 • Телефон: +359 749 882 73
 • Работно време: 9:00-17:30 (апр-окт) 11:00-15:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  неделя, понеделник

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 5 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Постоянната иконна изложба е експозиция на множество творби от прочутата Банска художествена школа. Учредена е през 1986 г. като такава и се помещава в едноетажна къща, която навремето е била женски метох към Хелендарския и по-късно към Рилския манастир. Строена е през 1749 г., което я прави най-старата запазена сграда в Банско. Намира се на центъра на града, в съседство с църквата “Света Троица”.

Школата се формира в края на 18 в., а основоположник е Тома Вишанов – Молера. Основните направления, в които се развива са живопис и дърворезба. Смята се, че прогресивния стил на банския живопис се дължи на вижданията на Тома Вишанов, който известно време прекарва във Виена, където се учи и съчетава родния стил със западноевропейския. Именно след този престой той получава названието Молера, което идва от немската дума за художник Maler. За нестандартното му творчество подчертава работата му в гробищната църква на Банско, които, обаче, са изгорели през 1958 г. За майсторството му може да се съди от малко останали творби, като например в църквата “Покров Богородичен” в Рилския манастир.

След него, синът му Димитър, възвръща стария стил, повлиян от по-консервативния си усет. Той постепенно се отделя от бащиния и се приближава повече до светогорския начин на иконопис. Причина за това е невъзприетите способи на Тома Вишанов от съвременниците му. Малко по малко, младият художник извоюва признание като голяма майстор с творбите си на целия Балкански полуостров.

През 1835 г. изписва параклиса “Архангелски събор” към Рилския манастир и църквата в метоха “Пчелино”, а през 1839 г. е бил потърсен за изписване на икони и в главната църква, което е висока оценка за работата му. Бил е търсен автор, за което говорят множеството му творби в цяла Гърция, в манастири и църкви из Македони и Сърбия и дори изработката на фреска в атонския манастир Ветропед.

Освен тях двамата други именити творци от Банската школа са Христо Гълъбов, Димитър Сирлещов, Уста Велян и синът му Ангел Велянов, както и много други. Особено внимание в Постоянната иконна изложба е насочено към основоположниците Молерови и техния род, от които се открояват и други знаменити имена, а самата експозиция е разделена в шест зали.
Постоянна иконна изложба е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Храм „Света Троица“ – град Банско Къща музей „Никола Вапцаров“ хижа Бъндерица – връх Вихрен хижа Бъндерица – Кончето – връх Бански суходол хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – Кончето – хижа Бъндерица хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Баюви дупки

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.