Етнографски ареален комплекс – гр.Златоград

 • Категория: Етнографски обекти
 • Област: Смолян
 • Населено място: гр.Златоград
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.38726, 25.08589
 • Уебсайт: www.eac-zlatograd.com
 • Адрес: ул. Стефан Стамболов 40
 • Телефон: +359 3071 4166
 • Работно време: 9:00-18:00 (апр-окт) 9:00-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 24 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Още по време на пътуването към Златоград ще разберете, че нито минутка от екскурзията не е изгубена. По пътя се редуват един след друг уникални пейзажи, за които може само да разказвате след това. Градът е сгушен в самият “край” на България, само на 2км. от гръцката граница. Усамотено и тихо градче, което пази Родопския уют и неизменно навява българския дух.

Насред него е разположен Етнографският ареален комплекс (ЕАК), който е запазил бита и архитектурата на населеното място отпреди повече от столетие. Той е открит на светлия 24 май 2001г. и единственият, засега, частен етнографски комплекс в България и обединява в себе си традициите и културата на местните от времето на Възраждането. Част от него са много жилищни постройки, занаятчийски дюкяни, места за отдих и нощувка, автентични български гостилници и кафенета, водни съоръжения и др. Комплексът не спира да се развива и броят на обектите постоянно се увеличава и заедно с това се обогатява съдържанието му. Всичко това помага на ЕАК Златоград да попадне сред 100-те национални туристически обекта.

Невероятната архитектура ни завладява още след първите стъпки на неговата територия. Малки калдаръмени улички ни отвеждат от врата на врата, за да достигнем до Етнографския музей. Разположен е в стара къща, принадлежала навремето на богатия търговец Александър Чанов. Една от залите му е отделена за находките от най-дълбока древност, открити в региона. Изложени са предмети от всички периоди, като започнем от най-ранното тракийски време, преминаваме през Римската и Византийската епохи и периода на Българската държава до падането й под османско владичество.

Нататък преминаваме към по-близките столетия, където са сбирката е посветена на традиционните български поминъци – скотовъдство и земеделие. Тук ще видите сечива за обработка на почвата, образци от земеделските култури, характерни за местността, съдове за млекопреработка, битови принадлежности и др.

Експозицията продължава с традиционните костюми, които са били използвани в Златоградско в миналото. На вторият етаж етнографската сбирка е обогатена със секции за старите български накити и обредни предмети. Част от нея е уникалната женска шапка, част от носия, с всички метални украси към нея. Освен това са представени някои от старите традиции и суеверия, с които да се запознаем. В една от стаите е пресъздадена типичната обстановка в домовете през втората половина на 19 в.

Неизменна част от духа на Етнографския комплекс са занаятчийските работилници. По един неповторим начин можете да се запознаете с древното майсторство и едва ли има въпрос, на който да получите отговор от изкусните занаятчии. Тук ще ви посрещнат и обърнат специално внимание, за да може да вникнете по-детайлно в работата, а защо не и да се пробвате. Разбира се, ако нещо предизвика интереса ви, може да го закупите или поръчате. Във всяка работилница ще видите най-автентичното, с което са разполагали навремето – било то стари шевни машини, чаркове за плетене на гайтани или грънчарски колела. Колкото повече от тях посетите, толкова по-богати знания ще придобиете, a дюкяните не е никак малко – резбарски, терзийски, гайтанджийски, грънчарски, медникарски, ножарски, сарашки, златарски и тъкачен.

Друга атракция на ЕАК Златоград са водните съоръжения. На вниманието на посетителите са представени три работещи обекта. Валявицата се е използвала и продължава да се използва за пране. Воденицата мели земеделските култури и днес, за да можем от производството й да вкусим златоградските специалитети. Тепавицата е служила за обработка на платове – основен инструмент за производството на аба и шияк, от които са се произвеждали националните носии.

Ако сте тук по време на някои от традиционните български празници със сигурност ще усетите магията на нашата култура и обичаи. По автентичен начин се посрещат много от българските фолклорни тържества като Трифон Зарезан, Баба Марта, Тодоровден, Еньовден, Коледа и много други.

По време на дългия опознавателен ден може да направите една хубава обедна почивка в близките кафенета, където не можем да пропуснем прословутото въртяно кафе. Ако не знаете какво е това, попитайте и просто наблюдавайте. А след уморителната разходка може би ще имате нужда да се подкрепите вечерта. Не са за изпускане хубавите гостоприемници, в които ще усетите истинския Родопски дух, а заедно с традиционните за България ракия и червено вино може да вкусите от кулинарните произведения на българската кухня.

Интересни места наоколо, които да посетите

Планетариум – град Смолян Село Момчиловци Екопътека „Каньонът на водопадите“ връх Снежанка – Пампорово хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.