Бачковски манастир „Успение Богородично“

 • Категория: Манастири
 • Област: Пловдив
 • Населено място: с.Бачково
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.94214, 24.84939
 • Уебсайт: www.bachkovskimanastir.com
 • Адрес: с. Бачково
 • Телефон: +359 3327 2277
  +359 877 783 377
 • Работно време: 7:00-18:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Бачковски манастир “Св. Успение Богородично” е вторият по големина в България след Рилския. Намира се в красива долината край брега на река Чепеларска. Основан е през 1083 г. от византийския военачалник Григорий Бакуирани, който е от грузински произход и поради тази причина храмът има грузински характер до края на 12 в. Единствената запазена сграда от първоначалният му облик е тази на двуетажната костница, намираща се на около 400 м. от него. Първата църква, която се изгражда е “Свети Архангели”, датираща от края на 12 в. – началото на 13 в.

През 1311 г. двама грузинци пренасят прочутата чудотворна икона на Пресвета Богородица със златен и сребърен обков и я подаряват на светилището. Оттогава става символ на това свято място и днес продължава да бъде най-тачената реликва, до която хиляди вярващи идват да се докоснат всяка година, за да излекува болежките им.

Друга легенда разказва, че заради проявената към нея небрежност тя отлетяла от един грузински манастир, та кацнала чак тук, наблизо, в местността “Клувията”. Там където паднала лумнал голям огън, който не стихвал три денонощия. През цялото време брат и сестра пастири гледали и се чудили какво може да гори така, че нощта да става ден и отишли да проверят. След като видели иконата побързали да идат то Бачковския манастир да кажат на монасите. Те от своя страна отишли и я прибрали, но на следващия ден видели, че я няма на мястото, където я поставили. Върнали се до “Клувията” и видели, че иконата е там, където овчарите я заварили. Прибралия отново, но и този път се върнала обратно. И така всеки ден, докато една сутрин един от братята разказал, как му се присънила Света Богородица и рекла, че ще остане в манастира само ако и отредят специално място на входа, за да вижда кой с какво сърце влиза в църквата. Другото условие било всяка година да я отвеждат на старото й място през втория ден на Великден – традиция която продължава и днес. В “Клувията” протекло лековито аязмо, а върху издяланата отвесна скала се намира копие на иконата. В чест на овчаря Ангел, който видял първи иконата изградения по-късно параклис бил кръстен “Св. Архангел”.

В годините след 13 в. светата обител много често сменя българско и византийско владение, докато не се стига 1364 г., когато попада за дълго под османска власт. Малко по-късно и цяла България сполетява тази съдба и в Бачковския манастир е заточен последният български патриарх от Второто царство – Патриарх Евтимий, а след смъртта му неговите мощи остават тук до 19 в.

Първото голямо разширяване на манастира започва в края на 16 в., когато е изградено източното крило. През 1601 г. е преизградено и южното, където запазена до днес стои голямата мраморна маса. Самата трапезария, в която се намира масата, е едно невероятно постижение на църковното изкуство. Стените й са изписани с уникални зографии, като сцената с “Изнасянето на чудотворната икона”, “Страшният съд”, седемте вселенски събора и др. Три години по-късно е построена съборната църква “Св. Успение Богородично”, която и до днес съхранява чудотворната икона. От този период датират много други църковни предмети, уникални и безценни – Обков на Евангелие, Чаша за Водосвет, дарохранителница и др.

През 19 в. век следват нови големи преустройки. През 1833 г, в стопанския двор били построени много нови сгради. От 1834 г. до 1837 г. е построена и третата църква към храмовия комплекс – “Св. Никола”. Впечатляващото за нея е, че през между 1838 г. и 1840 г. е изографисана от прословутият български живописец Захари Зограф. Две от най-интересните му творби са първият автопортрет, който художника някога си е правил и “Страшният съд”, където сред грешниците в ада праща всички чорбаджии и търговци. На следващата година той украсява и преддверието на другата църква – “Свети Архангели”.

В съборната цъква е погребан екзарх Стефан, който месец след избирането си вдига схизмата на Българската православна църква, както и патриарх Кирил – първият патриарх след патриарх Евтимий от времето на Второто българско царство. Към манастира работи музей, в който са изложени много ценни експонати и предмети, свързани с църковната дейност.

Бачковски манастир „Успение Богородично“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Асенова крепост Античен театър – гр. Пловдив Природна забележителност Чудните мостове Село Момчиловци Село Широка лъка връх Снежанка – Пампорово село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.