Античен театър – гр. Пловдив

 • Категория: Исторически
 • Област: Пловдив
 • Населено място: гр.Пловдив
 • Планина:
 • Координати: 42.14689, 24.75117
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Хемус
 • Телефон: +359 32 621 040
  +359 878223014
 • Работно време: 9:00-18:00 (апр-окт) 9:00-17:30 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 15 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Първоначално амфитеатрите са създадени за народните обичаи и празненства, за да може все повече хора да присъстват и да могат да вижда добре това което се случва. Постепенно се обособява театралното изкуство и подобни места са най-удобни за изнасянето на представления. С годините културното значение на театърът се разраства и нуждата от подобни съоръжения става все по-голяма, особено за големите градове.

Филипополис е един от важните центрове в древна Тракия, което е било предпоставка за строежа на такава сграда. Подходящото място било от голямо значение за изграждането му, а седловината между двата полегати хълма Тексим тепе и Джамбаз тепе се оказва изключително благоприятна. Днес Античният театър се намира в Стария град в Пловдив между двете тепета. Той е един от най-добре запазените амфитеатри в света. Строителството му започва по време на римския император Траян през 2 в. пр.н.е., за което дава сведение надпис върху една каменна греда и е продължило при управлението на неговия наследник Адриан.

При изграждането му умело бил използван естественият наклон на терена. Постройката представлява голям полукръг с външен диаметър 82 м., а погледа на зрителите били насочени на юг, към античния град и зад него Родопите. Мраморните седалки за посетителите са разположени на 28 реда, разделени на два ранга от пътека по средата. Днес са останали 20 от редовете, заради катаклизми в миналото. Няколко колони от стълбища разделят зрителната част на сектори. Както в повечето театри навремето на горните редове седели по-важните персони и седалките на някои от тях са били надписвани. Освен хората с високи позиции в града има обозначения за приятели на императора, магистрати и др. Открити са надписи, които дават сведения, че сградата е била използвана за седалище на тракийското провинционално събрание. Общия капацитет на театъра е между 5 и 7 хиляди души, като представленията, които се изнасят в наши дни, се посещават от максимум 5 хиляди души.

Седящите места ограждат орхестрата, това което ни е известно сега като сцена. Нейният диаметър е 26,6 м. Зад нея се намира висока двуетажна постройка, която са наричали скене и е служила за помощна част на актьорите, където да се подготвят и преобличат. Открити са надписи и статуи, които сега са включени към архитектурата на сградата. Голяма част от съоръжението е била разрушена по време на земетресение през 4 в., поради което броя на редовете е намалял и скенето е било заличено, но след множество проучвания е било реставрирано.

Напълно е възможно тук да са се провеждали зрелища с животни, както в големите римски стадиони, тъй като са открити следи от предпазна конструкция пред първия ред на трибуните. Най-вероятно това е съградено по случай посещението на император Каракала във Филипополис през 214 г.

В наши дни Античният театър е една от емблемите на Пловдив. Реставрацията му е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. При нея са направени щателни проучвания, за да може да бъдат избегнати каквито и да е било грешки, които да навредят на обекта в последствие, а използването на новите материали е видимо отбелязано. Освен като забележителност за посещение от туристи, днес в амфитеатърът се провеждат множество културни мероприятия, а капацитета му достига до 5000 души.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Асенова крепост Бачковски манастир „Успение Богородично“ Регионален исторически музей – град Пазарджик Катедрален храм „Св. Богородица“ – гр. Пазарджик Природна забележителност Чудните мостове Долмен „Плочата” Пещера „Снежанка“ Правите камъни

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.