Античен театър – гр. Пловдив

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Пловдив
 • Населено място: гр.Пловдив
 • Планина:
 • Координати: 42.14689, 24.75117
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Хемус
 • Телефон: +359 32 621 040
  +359 878223014
 • Работно време: 9:00-18:00 (апр-окт) 9:00-17:30 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 15 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Първоначално амфитеатрите са създадени за народните обичаи и празненства, за да може все повече хора да присъстват и да могат да вижда добре това което се случва. Постепенно се обособява театралното изкуство и подобни места са най-удобни за изнасянето на представления. С годините културното значение на театърът се разраства и нуждата от подобни съоръжения става все по-голяма, особено за големите градове.

Препоръчано: Изживей Античния театър и Стария град в Пловдив с персонален аудио гид на телефона, който можеш да заявиш тук:

История на античния театър в Пловдив

Филипополис е един от важните центрове в древна Тракия, което е било предпоставка за строежа на такава сграда. Подходящото място било от голямо значение за изграждането му, а седловината между двата полегати хълма Тексим тепе и Джамбаз тепе се оказва изключително благоприятна. Днес Античният театър се намира в Стария град в Пловдив между двете тепета. Той е един от най-добре запазените амфитеатри в света. Строителството му започва по време на римския император Траян през 2 в. пр.н.е., за което дава сведение надпис върху една каменна греда и е продължило при управлението на неговия наследник Адриан.

При изграждането му умело бил използван естественият наклон на терена. Постройката представлява голям полукръг с външен диаметър 82 м., а погледа на зрителите били насочени на юг, към античния град и зад него Родопите. Мраморните седалки за посетителите са разположени на 28 реда, разделени на два ранга от пътека по средата. Днес са останали 20 от редовете, заради катаклизми в миналото. Няколко колони от стълбища разделят зрителната част на сектори. Както в повечето театри навремето на горните редове седели по-важните персони и седалките на някои от тях са били надписвани. Освен хората с високи позиции в града има обозначения за приятели на императора, магистрати и др. Открити са надписи, които дават сведения, че сградата е била използвана за седалище на тракийското провинционално събрание. Общия капацитет на театъра е между 5 и 7 хиляди души, като представленията, които се изнасят в наши дни, се посещават от максимум 5 хиляди души.

Седящите места ограждат орхестрата, това което ни е известно сега като сцена. Нейният диаметър е 26,6 м. Зад нея се намира висока двуетажна постройка, която са наричали скене и е служила за помощна част на актьорите, където да се подготвят и преобличат. Открити са надписи и статуи, които сега са включени към архитектурата на сградата. Голяма част от съоръжението е била разрушена по време на земетресение през 4 в., поради което броя на редовете е намалял и скенето е било заличено, но след множество проучвания е било реставрирано.

Напълно е възможно тук да са се провеждали зрелища с животни, както в големите римски стадиони, тъй като са открити следи от предпазна конструкция пред първия ред на трибуните. Най-вероятно това е съградено по случай посещението на император Каракала във Филипополис през 214 г.

В наши дни Античният театър е една от емблемите на Пловдив. Реставрацията му е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. При нея са направени щателни проучвания, за да може да бъдат избегнати каквито и да е било грешки, които да навредят на обекта в последствие, а използването на новите материали е видимо отбелязано. Освен като забележителност за посещение от туристи, днес в амфитеатърът се провеждат множество културни мероприятия, а капацитета му достига до 5000 души.

Интересни места наоколо, които да посетите

Асенова крепост Бачковски манастир „Успение Богородично“ Регионален исторически музей – град Пазарджик Катедрален храм „Св. Богородица“ – гр. Пазарджик село Равногор – местност Куртлуджа – местност Атолука – село Равногор Природна забележителност Чудните мостове Долмен „Плочата” Пещера „Снежанка“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.