село Ерул – връх Каменитица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: с. Ерул( 42.740714, 22.656670 )
 • Крайна точка: вр. Каменитица( 42.734757, 22.658949 )
 • Денивелация: 117 м1213 м - 1330 м
 • Дължина: 1 км
 • Времетраене: 0:20 часа
 • Информация: 13.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Всеки път завършвам преходите си в Трънско с „Уау!“ и си мисля, че няма какво повече да ме впечатли. И винаги се оказва, че греша! Откривам все по-закътани и магични места. Така се получи и с връх Каменитица в Ерулска планина. Той е една доста непопулярна дестинация, да не кажа абсолютно безизвестна към края на 2019 г., но в крайна сметка останах истински доволен, че реших да се отбия до него. Това е едно от най-лесните и същевременно живописни изкачвания, които може да предприеме човек. Преходът трае двайсетина минути в едната посока, но накрая просто зашеметява с гледка. Безкрайното Краище е навсякъде около теб, но панорамата се простира и отвъд него. А от едната страна е топлият пейзаж на село Ерул, сгушено в обвивките на едноименната планина. Аз бях там през есента и разкрих такава пъстра красота, която ще помня дълго.

Маршрутът не е официален туристически, но е хубава идея за леко изкачване. Започва от кръстопътя край една от най-високите махали на село Ерул – махала Мучи баба. Уширено е и има една архаична автобусна спирка. Този площад е главен разклон от кръговия веломаршрут “ВелоЕрул”, където се разделят Веломаршрут 101 и Веломаршрут 102 и затова има много табели, по които ще го познаете. Има и табела за връх Каменитица. До тук се стига с автомобил, но трябва да имате предвид, че единствено пътят от село Душинци е асфалтиран. Има и още два черни пътя – от село Милкьовци е проходим за лека кола, докато от село Кожинци е само за офроуд автомобили. 

Както казах, маршрутът е лекичък, като наклонът не е никак голям. Подходящ е за всякакви хора, включително семейства с много малки деца. Спокойно може и да се седне някъде край пътеката за пикник. Една трета върви през гора. Вода по маршрута няма, но няма и нужда. Маркировка също няма, но е лесно за ориентиране, като сте прочели описанието. Но ако не сте сигурни в способността си да се ориентирате, по-добре използвайте GPS трака, макар и за 20-минутен преход. Опасни участъци няма. Тук е добре да спомена, че този маршрут е подходящ за есенно преминаване, когато е ловния сезон и из цяло Краище се стреля. Така е, защото съвсем под върха има къщи от селото.

Към връх Каменитица

Малко по-вляво от табелата, която сочи към връх Каменитица, ще забележите тясна пътека, която се качва постепенно към гората. След няколко минутки излизаме от гората на обширни поляни и трябва да продължим стотина метра нагоре. Ще забележим следи от автомобил, които се разклоняват и продължават изкачването. Ние държим най-лявата част. Навсякъде наоколо се ширят зелени просторни ливади. След по-малко от 10 минутки стигаме до едно уширение, където подобието на черен път свършва. Оттук намираме пролука някъде през гората и изкачваме нагоре. След 5 минутки вече сме на крайната точка.

Връх Каменитица открива 360-градусова панорама, която заслужава да си вземете едно одеялце и да забравите всички грижи. Отдолу се вижда сгушеното в прегръдките на планината село Ерул. А във всички други посоки – планини и котловини. Чудесен е изгледа към Трънско поле (Знеполе). Виждат се и десетки планини от Краището.

Тъй като този преход е доста кратък, може да го съчетаете с изкачване на Големи връх от Ерулския манастир, който се намира само на 2 км. от разклона при махала Мучи баба. Може да изкачите Големи връх и от село Душинци, което е на още 5 км. надолу по пътя. Другото, което се сещам, е че на 10-15 минутки по черния път, който тръгва до спирката, се стига до панорамна скала с много красива гледка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх село Душинци – вр. Големи връх село Милкьовци – връх Копран село Велиново – връх Стража (Големи връх) Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 (малък кръг) от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – вр. Върпела – с. Велиново – с. Глоговица/ Веломаршрут „ВелоЕрул“ Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.