Петрохански проход – хижа Петрохан – връх Тодорини кукли

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Монтана
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: пр. Петрохан( 43.121403, 23.125146 )
 • Крайна точка: вр. Тодорини кукли( 43.136940, 23.195069 )
 • Денивелация: 376 м1409 м - 1785 м
 • Дължина: 8.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 08.09.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Тодорини кукли (1785 м) от прохода Петрохан е много приятен и сравнително лек. Ако физически сте подготвени за 17 км в двете посоки, значи не би трябвало да имате проблем. Общата денивелация е под 400 м, разхвърляни на 8.5 км, и практически не се усещат. Теренът е предимно почвен и няма опасни участъци. Маркировката не навсякъде е добра, но се следва сравнително лесно. През по-голямата част се върви по червения цвят на маршрута Ком-Емине, след което се отбива по синя пътека до връх Тодорини кукли. Вода има малко преди хижа Петрохан (може би и на хижата, ако работи). През по-голямата част преходът се движи на открито по билото на Стара планина. Може да е жежко през летните дни или неприятно във ветровито време.

До прохода Петрохан се стига с кола за малко повече от час от София. Ние паркирахме до главния път. Ако се тръгне в посока хижа Петрохан, по асфалтовия път, след около 200-300 метра в дясно (подминава се Творческа къща Петрохан) има голямо уширение, като обръщало за автобуси – идеално е за паркиране. След още 100 м има голяма чешма – също има няколко места за паркиране. Тази чешма е единствената вода по пътеките. Много вероятно да има течаща вода и в хижа Петрохан, но ние не влизахме. Не изглеждаше активно функционираща хижа, макар и да видяхме един човек.

Преходът може да се раздели на 3 отсечки:

Петрохански проход – хижа Петрохан

Върви се по асфалтов път, на места силно изронен и по-скоро чакълест. Лека кола спокойно може да стигне до хижата. На места има указателни табели. Важно е да не се изпусне левия завой (GPS: 43.11435, 23.12557) за хижа Петрохан. В противен случай ще тръгнете по Историческия път и ще се озовете в село Бракьовци. От прохода до хижата може да се стигне и по червена туристическа маркировка, но ние го направихме по пътя.

хижа Петрохан – разклона за Тодорини кукли по маршрута Ком-Емине

Пътеката тръгва зад хижата, като има няколко ръкавчета, които се събират на билото (ние тръгнахме през едно и се прибрахме през друго). Първите 10 мин са в гора, след което се излиза към билото. Там се следва червена туристическа маркировка или зимната колова маркировка, който вървят почти постоянно заедно. В този участък не е идеална, но се следи лесно. С увеличаването на надморската височина, се увеличава и удоволствието на прехода от разкритите гледки. Маршрутът става все по-обзорен.

разклона за Тодорини кукли – връх Тодорини кукли

Около час и половина след старта (от Петрохан) се стига до разклон – на дясно продължава туристическия маршрут Ком-Емине (заедно с коловата маркировка), на ляво (север) се отбива пътеката за връх Тодорини кукли. От тази точка ясно се различават поне 3 от Тодорините кукли. След 50 м по отклонението към върха отново има разклонение. Дясната пътека се изкачва на малко било и по-него се стига директно на първия връх. Тук започва синята маркировка, която е в много добро състояние. Лявата подсича върха и от разклона създава илюзията, че ще се събере с другата пътека. По лявата започва нова колова маркировка заедно със зелена лятна, но табели няма. Големият плюс на тази пътека – минава през уникална поляна с червени боровинки (има риск да си останеш там). Недостатъкът – реално пътеката подсича всичките върхове от групата и продължава след тях. Ние подминахме последния и тръгнахме към върха без пътека по една относително удобна поляна, като изкачването е около 10 мин в по-високи треви. На връщане се прибрахме през основната пътека, така че затворихме едно кръгче в третия участък.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Петрохан – връх Ком село Бракьовци – връх Равно буче хижа Ком – връх Ком Екопътека „Хайдушките водопади“ Етнографски музей – гр. Берковица Къща музей „Иван Вазов“ – гр. Берковица село Добравица – скален феномен Столо село Зимевица – връх Тодорини кукли

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.