хижа Петрохан – връх Ком

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Монтана
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: х. Петрохан( 43.114082, 23.136125 )
 • Крайна точка: вр. Ком( 43.173909, 23.052127 )
 • Денивелация: 613 м1403 м - 2016 м
 • Дължина: 12.25 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 19.01.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването на връх Ком (2016 м) от прохода Петрохан може да започнете от няколко различни места, в зависимост от това с колко време разполагате и колко ви се върви. До всяко от тях се стига с автомобил. Аз ще опиша целия трак от хижа Петрохан, а вие избирайте откъде да го правите. Ето възможностите.

 • От хижа Петрохан – тя е най-далечна точка, откъдето е записан този трак (GPS: 43.1819, 23.0786). Ако тръгнете от тук, дължината на прехода е приблизително 12.25 км и се взема за около 4 часа.
 • От прохода Петрохан – това е разклонът към телевизионната кула на главния път при язовира (Разклон 3 в трака, GPS: 43.1225, 23.1252). Ако тръгнете от тук, дължината на прехода е приблизително 11 км и се взема за около 3:40 часа.
 • От телевизионната кула (или по-скоро под нея) – по пътя към телевизионната кула има разклон вляво (Разклон 6 в трака, GPS: 43.1303, 23.1155), при знака „Забранено за МПС“. Ако тръгнете от тук, дължината на прехода е приблизително 9 км и се взема за около 3 часа.

Като цяло маршрутът до връх Ком от Петроханнския проход е технически лесен. Единствено трябва да прецените дължината спрямо вашата физическа подготовка. Няма опасни участъци. Движи се предимно по черни пътища, горски и билни пътеки. Първата половина е през гора, което значи приятна сянка през лятото. След това се излиза на билото и е само на открито. Имайте предвид, че може да е доста ветровито. Вода има на две места, малко след като се излезе от горския пояс.

Отсечката Ком-Петрохан е първата част от трансевропейския туристически маршрут „Е3“, който в българската си част е популярният „Ком-Емине“. Това значи, че лентовата маркировка е червен цвят. Извън горския пояс на места е компромисна. Има и доста липсващи жалоните от зимната маркировка. Имайте предвид, че често се пресичат пътища и пътеки, така че се оглеждайте добре. Особено преди връх Малък Ком. Може би е добре да тръгнете със зареден GPS трак, за всеки случай.

Тръгване към връх Ком

Тръгваме от хижа Петрохан по пътеката през гората. След десетина минути слизане, достигаме до асфалта край язовира и бързо стигаме до главния път на прохода Петрохан. Завиваме надясно по него и почти веднага следва левия завой за телевизионната кула, който е втората възможност за начална точка, която предложих.

Наклонът се увеличава. Следваме асфалта (с изключение на едно излизане в началото), докато стигнем до знака „Забранено за МПС“ след половин час. Това е третата начална точка, която споменах. Тук ще видите вляво да се отклонява черен път през гората, който започва плавно спускане надолу. Поемаме по него. Не след дълго излизаме на още по широк черен път, по който завиваме надясно и оттук вървим само направо близо 15-ина минутки. На едно по открито място маркировката показва, че маршрутът променя посоката си вдясно. Тръгва се през гората. Дори да продължите по черния път, пак ще излезете на същото място – в края на горския пояс.

От гората се излиза на черния път (ако не сме продължили по него), където има жалон от зимната маркировка със стрелки, които указват, че трябва да продължим направо, пресичайки пътя, по друг черен път. При ясно време оттук може да се види в далечината и нашата цел връх Ком. По-близкото възвишение е Малък Ком (1959 м). Към него се запътваме. Ако търсим вода, тук трябва да започнем да се оглеждаме отляво.

По билото на Стара планина

Оттук до подножието на връх Малък Ком се получава една плетеница от пътеки и пътища, но целта е ясна пред нас. Тук има два по-големи разклона с пътища, които заобикалят върха. На първия разклон се разделят два черни пътя като десния го заобикаля отдясно, затова ние си държим левия ръкав. На вторият разклон пътят тръгва да го заобикаля отляво, затова ние се отделяме вдясно от него. Продължаваме нагоре и вече усещаме наклона. Постепенно и нашата пътека започва да заобикаля върха и да го подсича отляво (югозапад). Наклонът започва да намалява. Ако имаме мерак да го изкачваме, се отделяме от червената маркировка.

Ето, че вече виждаме връх Ком, който изглежда като исполин на фона на близките възвишения, макар да не е толкова голяма разликата. Продължаваме напред почти водоравно и дори с лек наклон надолу. Излизаме отново на черния път. След малко той се разделя и ние поемаме наляво, в посока към връх Ком. Тук ще отворя скоба, че маркировката (и GPS тракът) продължава по десния ръкав и после завива наляво, движейки се по склона на връх Среден Ком (1944 м) отсреща. Но ние си спестяваме малко и подсичаме Среден Ком изцяло.

Ето че достигаме до финалното изкачване на връх Ком. Там ни посреща Иван Вазов, чийто барелеф е поставен на върха. Малкият паметник е изграден на върха, тъй като това място го е вдъхновило да напише стихотворението „На Ком“. Оттам панорамата разбира се е страхотна. Ако имаме време и ни се ходи още малко, можем да се отбием до хижа Ком за един обяд, след което да се върнем обратно към Петрохан. Ако сте за уикенд в този район, може да пробвате на следващия ден маршрута от хижа Петрохан до връх Тодорини кукли.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Петрохански проход – хижа Петрохан – връх Тодорини кукли село Бракьовци – връх Равно буче хижа Ком – връх Ком село Добравица – скален феномен Столо Етнографски музей – гр. Берковица Къща музей „Иван Вазов“ – гр. Берковица Екопътека „Хайдушките водопади“ село Зимевица – връх Тодорини кукли

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.