село Бракьовци – връх Равно буче

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Бряковци( 43.060301, 23.158823 )
 • Крайна точка: вр. Равно буче( 43.087065, 23.165361 )
 • Денивелация: 532 м967 м - 1499 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 20.10.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Равно буче (1499 м) в Понор планина е сравнително лек и подходящ за всеки любител на планината, който може да извърви 12 км в двете посоки. Равно буче е най-високият връх на този дял на Стара планина. До изходната точка село Бракьовци се стига с автомобил. Oт София е на около 55 км, a отбивката за селото е преди прохода Петрохан. Движихме се по коларски път през цялото време до последните 300 метра към върха. Никъде не видяхме течаща вода. С много малки изключения, целия път е на открито, т.е. при слънчево време ще напича сериозно. Опасни участъци няма.

Това е първият ни връх, към който маркировка не съществува нито една табела, нито един лятна или зимна маркировка. За да можем да стигнем до върха се движехме по трак, записан от местно туристическо дружество преди 3 години, като по време на върпосния преход, са поставили опознавателна табела на върха. Качавам снимка от табелата. Цялата планина е осеяна с коларски пътища, които вървят в различни посоки, пресичайки се помежду си. Препоръчвам стриктно да се ходи по GPS трака, за да се избегне тръгване по грешен път.

Към връх Равно буче

Преходът към връх Равно буче започва от площада в село Бракьовци. Площадът на селото е под наклон. Ние паркирахме в ниската му част, където има пейки. Откъм високата част тръгва улица в дясно и почти веднага нова улица нагоре към планината. Посоката е нагоре. Ние поехме по дясната и след около 50 м се усетихме и се върнахме до правилната отбивка. На около 300 м след тръгването от площада има отбивка надясно и пътека, която скъсява пътя. Не си струва да се борите с нея изключително обрасла е, предимно с шипки, които са остри и неприятни. Пътеката скъсява прехода с максимум 5 минути и отново излиза на пътя, така че препоръчвам движение по пътя.

След около 3.5-4 км се стига до малкия параклис „Света Петка“, малка постройка и кладенец. Бяха безлюдни, кладенецът беше покрит, не предразполагаше свободно да го ползваш. Следвайки трака и движейки се по коларския път се стига до място, на което трябва да се завие наляво. Там се излиза от пътя и последните 300 м се преминават през гора без пътека. Възможно е да има малка пътека, но имаше дебел килим от опадали листа и пътека не се виждаше. Движехме се по наше усмотрение, така че да си подберем проходима пътечка между дърветата. В двете посоки минахме по различни маршрути, няма по-добър. Благодарение на опознавателната табела на върха няма начин да го пропуснеш. Смият връх Равно буче малко наподобява връх Богдан намира се сред дървета и само в югозападна посока има открита гледка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Петрохан – връх Ком Петрохански проход – хижа Петрохан – връх Тодорини кукли село Добравица – скален феномен Столо село Зимевица – връх Тодорини кукли хижа Ком – връх Ком гара Бов – водопад Скакля село Чибаовци – връх Церия Екопътека „Под камико“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.