Няколко километра покрай Нишава

Направих нещо като излет покрай река Нишава – от Разбоишкия манастир на 5-6 километра надолу по течението. До манастира отидох по обичайния начин от село Разбоище надолу по пътеката, после вървях по жп линията. Минават доста товарни влакове, но се чуват отдалече и са бавни. Все пак трябва да се внимава.

Проломът, макар и не особено изразен, е учудващо красив. Първо отидох в посока Станянци до мястото, където линията навлиза в долината на Нишава, после се върнах до Разбоишкия манастир – дребна подробност е, че сравнително рано сутринта не беше отворен – и продължих към Чепърлянския манастир. Той също се оказа затворен. Известно време, може би 20-30 минути, линията вървя по насип през скучновата гора, която влаковете са подрязали с правоъгълно сечение.

След това започна интересната част. На западния бряг на реката има впечатляващо скално образувание, напомнящо за Земенския пролом и то е само начало на наистина живописен участък от пролома. Стигнах до меандъра на мястото, където пътят от Беренде навлиза в долината. Бях го виждал само на спътниково изображение и за мое голямо съжаление не намерих място, от което да напарвя хубава снимка.

Върнах се по същия път и сега и двата манастира бяха отворени; можех да посетя скалната църква.

Всичките снимки от излета може да се видят тук

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.