кв. Кремиковци – село Локорско (кафяв)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: кв. Кремиковци( 42.786202, 23.500770 )
 • Крайна точка: с. Локорско( 42.795246, 23.447335 )
 • Денивелация: 117 м585 м - 702 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 17.05.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от столичния квартал Кремиковци до село Локорско е съвсем лек и подходящ за почти всеки ориентиран човек или притежател на GPS. Можем да го сложим в категорията леки преходи близо до София. Той е един от двата маршрута между тези населени места. Под него успоредно се движи червеният марштут, а този уж трябва да е кафяв. Казвам го, защото на картата е обозначен с кафява маркировка, която така и не видях.

До Кремиковци и Локорско се стига както с автомобил, така и с редовен автобусен транспорт от София. До Кремиковци е автобус 117, който се минава начесто, а до Локорско стига линия номер 20, която се движи на час. Ако сте с автомобил, можете да скъсите километър и нещо.

Маршрутът се движи предимно по черни пътища, като изключим населените места. Почти изцяло сме на открито, но поне наоколо има гори, ако ни се наложи. Все пак няма да е много комфортно в летните горещини. Вода има само в началото и в края. Единствената опасност е да объркате пътя. Както споменах, кафява маркировка не видях. И ако на отиване е сравнително по-лесно за ориентиране, то ако го правите в посока Локорско-Кремиковци, там има един много заплетен момент. Но ще стане дума.

По маршрута от Кремиковци до Локорско

Не знам как най-точно да ви ориентирам с думи до началната точка. Най-добре с GPS. Улицата се казва Райна Княгиня и не знам как ще я намерите без устройство, защото няма табелка. Първата улица след третата автобусна спирка в Кремиковци. Завиваме наляво по нея. Като стигнем Т-образно кръстовище, завиваме надясно, после първата вляво, после пак наляво и накрая първата надясно. По тази улица трябва да излезете от населеното място. Вървите 5-10 минутки и асфалтовия път прави десен завой, а направо излиза черен път. Тръгваме по него. След 200 метра той се разклонява, като наляво е червеният маршрут, а направо е нашият.

Оттук насетне есравнително лесно за ориентиране. Макар от нашия да излизат доста пътища, той има вид на „по-главен“. След двайсетина минути започва леко спускане. Oтдясно ще различим малкия Братински язовир, който изглежда много приятно място за излет с деца край София. Ние едва ли сме изморени още, но на връщане може да седнем да починем край него. Малко по-надолу от него има разклон, на който пак трябва да внимаваме. Държим вдясно, защото наляво ще излезем на „долния“ маршрут.

Оттук нататък държим пътя покрай горския пояс и ще стигнем до село Локорско. Малко преди него нашият маршрут се слива с червения при една голяма плетеница от пътища. 100-150 метра след сливането ще видим един от пътищата да минава през дерето и ние сме по него. От другата страна вече започва асфалта на селото, който следваме. Той прави първо завой наляво, после надясно. След това трябва да хванем първата улица наляво, след което втората надясно и тя ще ни отведе до центъра. Можем да се върнем обратно по червения маршрут от Локорско към Кремиковци. Можем и да продължим от Локорско към село Войнеговци, а защо не да извървим големия маршрут чак до село Кътина.

Ако минавате маршрута в обратна посока

Тук ще обясня само момента на плетеницата от пътища, която ще се пада на излизане от Локорско. В края на селото асфалта свършва и направо тръгва макадамов път. Но ние внимаваме да не тръгнем по него, а надясно по черен път, който прекосява дерето. След дерето сме веднага наляво. След 100-150 метра, където пътят се разделя на две, ние трябва да следваме левия, който върви покрай гората.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Локорско – квартал Кремиковци (червен) кв. Сеславци – местност Обреща село Войнеговци – село Локорско село Локорско – връх Драгоната град Бухово – връх Готен село Подгумер – село Войнеговци Разходка над село Подгумер град Нови Искър – село Подгумер

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.