град Бухово – връх Готен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: гр. Бухово( 42.771327, 23.555907 )
 • Крайна точка: вр. Готен( 42.771498, 23.555620 )
 • Денивелация: 601 м693 м - 1294 м
 • Дължина: 10 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 22.11.2020
 • Източник: k.varbenov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от град Бухово до връх Готен в Западна Стара планина е идеален за еднодневна или дори полудневна лека разходка около София. До Бухово се стига с кола или автобус 90 от Малашевци. То се намира на около 25 километра от центъра на София. Пътува се по магистрала Хемус, следва се отбивката за Гара Яна. Пътят след отклонението е асфалтов, но на места е кърпен и има дупки, затова карайте внимателно. В селото паркирах на широк асфалтиран и почти празен площад.

Най-важното за маршрута от Бухово до връх Готен

Маршрутът от Бухово до връх Готен не е сложен, но бих определил трудността като средна. Дори бих го причислил към лесните, но все пак денивелацията е над 600 метра, а дължината е 10 км, което малко го усложнява. Препоръчвам да се направи обиколката в тази посока, защото качването е малко по-стръмно от слизането, което е по-леко за коленете. Разбира се, по маршрута срещнах и доста хора, които вървяха в обратната посока.

Изминах прехода за малко под 4 часа със средно темпо и няколко кратки спирания. Качването ми отне около 2 часа спокойно темпо. Слизането беше също толкова, но направих по-дълга почивка за обяд. Денивелацията е 625 м положителна и отрицателна, защото се движим по кръгов маршрут. Опасности може да се каже, че няма. Разбира се, трябва да се внимава по пътеките, които на места са стръмни,тесни и ронливи.

В началото на маршрута от Бухово до връх Готен видях една чешма за водопой на животни, така че не знам колко е чиста водата. Затова препоръчвам носене на вода, особено през лятото, защото сколонът е сух и южен и се напича доста. Теренът е разнообразен – трошен камък, песъчлив, утъпкани и тревисти пътеки, на места на слизане следва черен път с коловози.

По средата на качването и на слизането маршрутът минава през гора. В горната си част и около Бухово е открит, а от връх Готен се открива чудесна гледка към връх Мургаш. Пътеката е лошо маркирана, но опасността от загубване е малка, особено в дни с добра видимост. Все пак препоръчвам да използвате GPS трака. Теренът е набразден от доста други пътеки и черни пътища, повечето от които се спускат до Бухово.

На няколко места на картата има отбелязано „Внимание, повишена радиация“. Това се дължи на някогашната ескплоатация на мините в района, които не работят отдавна. Уранодобивът е прекратен през 1992 година. Маршрутът е подходящ и за хора със страх от височини. В началото на прехода трябваше да се примирим с шума и пушека от множество мотористи, но след достигане на стръмния участък вече можехме да се насладим на тишината около нас.

Накратко по маршрута към връх Готен и обратно

От град Бухово се тръгва за връх Готен в посока североизток по поречието на рекичката, наречена Буховски канал. Тя разделя селцето на две. Минава се покрай импровизирана картинг писта в дясно от пътя. Върви се първоначално по асфалтов път, след това за малко по черен път и след това основно по пътека, която в началото прави множество серпентини и е доста стръмна. След това наклонът намалява, пътеката се изправя и започва да се открива гледка към Витоша и голяма част от Стара планина. Град Бухово се вижда в подножието на склона в посока юг почти през цялото време след излизането от гората.

Движим се по пътека с приятни гледки, достигаме до радио кулата на връх Готен (1294 м.). На спускане вървим по планинско ребро, минаваме широки поляни и преди да се върнем в село Бухово, минаваме през красивия манастир Мария Магдалина, построен през 1881 година. Изминах този преход на 22 ноемри. Гората беше обагрена много красиво и все още имаше доста гъби: масловки, рижийки и други.

Ако желаете да продължите излета по друга пътека, в региона има нямалко маршрути в Стара планина. Съвсем наблизо подобен, но по-кратък, е маршрутът над квартал Сеславци до местността Обреща. Може също така да повървите от квартал Кремиковци до село Локорско като да се върнете по другия от Локорско до Кремиковци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Сеславци – местност Обреща село Локорско – квартал Кремиковци (червен) кв. Кремиковци – село Локорско (кафяв) село Войнеговци – село Локорско село Локорско – връх Драгоната село Подгумер – село Войнеговци Разходка над село Подгумер село Чурек – връх Мургаш

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.