село Локорско – квартал Кремиковци (червен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина:
 • Начална точка: кв. Кремиковци( 42.785419, 23.500420 )
 • Крайна точка: с. Локорско( 42.795246, 23.447335 )
 • Денивелация: 95 м585 м - 680 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 18.04.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Локорско до столичния квартал Кремиковци е интересна и лека разходка край София. В този GPS трак ще опиша прехода по червената маркировка, тъй като има успореден път, който се води, че е с кафява маркировка. По този се виждат последиците от работата на металургичния комбинат Кремиковци, където през втората половина основната ни гледка е огромната яма, оставена от него. Този маршрут е част от големия туристически маршрут от село Кътина до Кремиковци.

До Локорско и Кремиковци може да се стигне както с автомобил, така и с автобус от София. До Локорско стига линия 20, която върви на час. До Кремиковци върви градски транспорт номер 117, който се движи на 20 минути. Ако сте с автомобил, може да скъсите доста, като стигнете до края на селото.

Маршрутът ни върви предимно по равни черни пътища, като изключим асфалта в населените места. Почти изцяло е на открито, което го прави подходящ за по-облачно време, а вода има само в началото и в края. Единствената опасност е да объркате пътя. Маркировката не е никак добра и особено на излизане от Локорско има такава плетеница, че трябва да внимавате добре. Или четете добре описанието, или използвайте GPS трака.

По маршрута от Локорско до Кремиковци

Започваме от централния площад на село Локорско. Тръгваме покрай магазина и излизаме на автобусната спирка, която е на нещо като обръщало. След него завиваме наляво и държим вдясно. След малко пътят прави завой пак надясно. На следващото Т-образно кръстовище завиваме наляво, после първата вдясно. Оттук нататък пътят ни води до края на селото. Тук е най-важната част от маршрута. Трябва много да внимаваме, защото е голяма плетеница!

Асфалтът свършва и направо продължава в макадамов път покрай гората. Много е важно да не тръгнем по него! Вдясно от асфалта излиза черен път, който почти веднага прекосява дерето. Тръгваме по него и веднага след дерето сме наляво по „най-главния“ от всички преплетени пътища. След 150 метра той се разклонява, като левия ръкав върви съвсем малко по-нагоре, покрай гората, а другият си е направо. И двата стигат до Кремиковци, но ние сме направо по „долния“. Маркировката почти я няма, така че трябва да внимавате да не хванете някой пресичащ се път. По тази причина може лесно да се озовете на горния път. Все ще излезете на Кремиковци, но все пак…

От Локорско до Кремиковци е около час, независимо кой от двата маршрута изберете. Накрая се събират в едно и след малко излизат на асфалтовия път. Тук е момента да кажа, че ако решите да го правите наобратно, трябва да внимавате най-вече за тези две места. В този случай, като излезете от селото асфалтът ще направи завой надясно, а направо продължава черен път, който трябва да хванем. 200 метра след това е мястото, където ще се разделят двата марштута, а ние трябва да сме наляво.

Връщам се обратно в правилната посока и вече сме на мястото, където двата маршрута се съединяват. След малко излизаме на асфалта преди Кремиковци. Като влезем в него, на първото Т-образно кръстовище сме наляво. След това веднага вдясно, после пак вдясно и накрая веднага вляво. След това ще излезем на главната улица на северния столичен квартал, където завършваме нашия преход. От тук можем да се върнем обратно от Кремиковци до Локорско по кафевия маршрут. Има и други маршрути наоколо, по които можем да тръгнем, като аз съм бил на този от съседния квартал Сеславци до местността Обреща.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Кремиковци – село Локорско (кафяв) кв. Сеславци – местност Обреща село Войнеговци – село Локорско село Локорско – връх Драгоната град Бухово – връх Готен село Подгумер – село Войнеговци Разходка над село Подгумер град Нови Искър – село Подгумер

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.