хижа Белмекен – връх Белмекен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Белмекен( 42.192833, 23.749186 )
 • Крайна точка: вр. Белмекен( 42.180452, 23.771499 )
 • Денивелация: 405 м2223 м - 2628 м
 • Дължина: 2.75 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 02.08.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Белмекен от хижа Белмекен не е толкова популярен, колкото този от язовира, защото до хижата не се стига с автомобил. Най-често се използва като опция за еднодневен преход с маршрут язовир Белмекен – хижа Белмекен – връх Белмекен – язовир Белмекен. Каквато и да е целта да го изминете, няма да останете разочаровани, защото предлага страхотни пейзажи. Освен красивия циркус, в който се намира хижата, връх Белмекен е много обзорен и открива вдъхновяващи панорами.

До хижа Белмекен се стига единствено с пешеходен преход от град Костенец, хижа Венетица, хижа Заврачица или язовира. Маркировката до върха е жълта лентова и зимна стълбова, което не оставя съмнение за правилния път. Теренът до излизане от циркуса е каменист, след което е почти изцяло почвен. Върви се само на открито, а вода има само на хижата. Опасни участъци няма.

Изкачването от хижа Белмекен до връх Белмекен

Тръгваме от хижа Белмекен към връх Белмекен покрай Равничалското езеро. Скоро пътеката започва стръмно каменисто изкачване, което продължава около 15-20 минути. В края му се разкрива страхотна панорама отвисоко към езерото и хижата, която ще ви накара да седнете за почивка. Постепенно наклонът намаля, а теренът под краката ни „омеква“. Излизаме на седловината между върховете Равни чал (2637 м) и Белмекен (2628 м), където има разклон. Надясно е за връх Ибър и хижа Заврачица, направо е за язовира, а наляво е нашата цел. Тук сме за 30-40 минути.

Тръгваме по западния склон на връх Белмекен, а пътеката е само направо и само нагоре. Наклонът е равномерен, но задъхващ. Не е проблем за всеки с добра физическа подготовка. Така монотонно изкачваме в продължение на 40-50 минути. Монотонно е напред, но обърнем ли се, рилската прелест ни пленява. На по-високите части се открива дори връх Мусала (2925 м). Най-накрая сме на връх Белмекен, а от другата му страна е красивата гледка към язовира.

От тук има различни варианти за продължение. Както споменах в началото, може да направите един „триъгълник“. За мен най-добрата последователност е изкачване на връх Белмекен от язовира, след това слизане по този маршрут до хижата, и накрая връщане от хижа Белмекен до язовир Белмекен по червения маршрут. Може да се стигне до язовира и по синия маршрут по река Ръждавица. Други варианти са изкачването на съседните върхове Равни чал (2637 м) и Сивричал (2642 м). За по-подготвените физически може дори първенеца на Източна Рила – връх Ибър (2663 м). И последна алтернатива е преход до хижа Заврачица.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

язовир Белмекен – връх Белмекен язовир Белмекен – хижа Белмекен хижа Марица – връх Мусала хижа Заврачица – връх Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Иречек хижа Мусала – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.