язовир Белмекен – връх Белмекен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Рила
 • Начална точка: яз. Белмекен( 42.149290, 23.776416 )
 • Крайна точка: вр. Белмекен( 42.180521, 23.771439 )
 • Денивелация: 669 м1959 м - 2628 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 2:15 часа
 • Информация: 02.08.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Най-достъпният маршрут за изкачване на връх Белмекен (2628 м) е от язовир Белмекен. И по-точно от югозападната му стена, откъм спортните бази. До началната точка се стига с автомобил, като честно казано стигането до нея е по-дълго, отколкото изкачването на върха. Но си струва времето, защото местността в Източна Рила е много красива. Самият връх Белмекен е много обзорен и открива живописни гледки във всички посоки. Ако ще се качвате до язовир Белмекен от страната на Костенец, имайте предвид, че Google Maps ще ви отведе по по-лошия от двата пътя. Това е защото на картата им е незнайно защо е „изрязана“ една част от главния път. Но дори и другия е проходим, просто е по-тесен и по-надупчен.

Най-популярният маршрут за изкачване на връх Белмекен, който ще опиша, е с маркировка само до подножието му. А до подножието е червена и не е много начесто. Въпреки това няма никакъв проблем с ориентирането, стига да не изпуснете разклона. Теренът е предимно почвен, много рядко каменист. Върви се изцяло на открито, а вода по пътеката няма. Чешма забелязах до северната стена на язовира. Иначе има няколко поточета по маршрута, но предвид че горе пасат огромни стада крави, не зная колко е удачно без филтрираща бутилка. Опасни участъци няма.

От язовира до подножието на Белмекен

Още от първата крачка виждаме пред себе си чак до къде трябва да се качим. Връх Белмекен се издига точно над язовира и още отсега показва, че ще ни поумори. Няма нищо сложно, трябва само издръжливост. Участъкът до подножието му е с доста плавен наклон, като загрявка за изкачването. Тръгваме от паркинга край югозападната стена по полегата пътека. Постепенно набираме височина, тук-таме се налага да се промушим между клекове. Малко по малко и гледките започват да се откриват. Колкото по-нагоре вървим, толкова по-обзорно става край язовир Белмекен. Ето че насреща ни се задава и величествения връх Сивричал (2642 м).

Докато гледаме до него, излизаме над долината на река Ръждавица. Щом стигнем тук, започваме да се оглеждаме за пътека вдясно. Тя напуска червената маркировка, която продължава към хижа Белмекен. Има няколко такива, аз видях следи от автомобилни гуми, по които тръгнах. Стотина метра след това от тях излиза пътека вляво, която тръгва по хребета на връх Белмекен. До тук сме за около час.

По хребета до връх Белмекен

От тук започва стръмно изкачване. Макар да няма туристическа маркировка, пътеката е от ясна по-ясна. Върви по ръба на склона с постоянен голям наклон, който доста задъхва. И като чувате ръб, нямайте предвид нещо като Кончето в Пирин. Нищо опасно, а напротив – почти постоянно сме с прекрасна гледка към язовир Белмекен. За по-слабо подготвените физически, изкачването на връх Белмекен може да изглежда безкрайно. В крайна сметка до най-високата точка стигаме за около час, час и нещо.

Тук гледките са шеметни и не са само към язовира. Макар върхът да ме посрещна с облаци и слаба видимост, успях да видя дори връх Мусала (2925 м) в далечината. От тук има няколко възможности за продължение. Аз слязох от връх Белмекен към хижа Белмекен, след което се върнах от хижа Белмекен до язовира по червената маркировка. Получава се много приятен средно-дълъг преход. Има вариант за връщане и по долината на река Ръждавица.

Други възможности са изкачване на по-близките върхове Равни чал (2637 м) и Сивричал (2642 м), както и достигане до далечния връх Ибър (2663 м), което е за по-големите ентусиасти. Последна от далечните дестинации е преход до хижа Заврачица, за тези, които продължават навътре в Рила.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

язовир Белмекен – хижа Белмекен хижа Белмекен – връх Белмекен хижа Заврачица – връх Мусала село Черна Места – язовир Белмекен хижа Марица – връх Мусала местност Нехтеница – хижа Заврачица хижа Чакър войвода – хижа Мусала хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.