язовир Белмекен – хижа Белмекен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: яз. Белмекен( 42.149081, 23.776606 )
 • Крайна точка: х. Белмекен( 42.192930, 23.748757 )
 • Денивелация: 423 м1976 м - 2399 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 2:15 часа
 • Информация: 02.08.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Най-удобният маршрут за достигане до хижа Белмекен е от язовир Белмекен. Преходът по него е сравнително лек и доста красив, типично за Рила. Като цяло местността наоколо е живописна с гледки към язовира, долината на река Ръждавица, околните върхове и черешата на тортата – циркусът, в който се намират Равничалското езеро и хижа Белмекен край него. Този маршрут е доста подходящ за съчетание с изкачване на връх Белмекен, както направих аз, но за това ще говоря накрая.

До язовир Белмекен се стига с автомобил откъм Костенец и откъм Юндола. Началната точка се намира край югоизточната стена на язовира, близо до спортните бази. Маркировката е червена (накрая има синя и жълта), и не е много начесто, но пътеката е лесна за следене и ориентиране. Теренът е предимно почвен, като само слизането към хижа Белмекен е каменисто по този маршрут. Движението е изцяло на открито, а вода има само на хижата. Изключвам поточетата, защото в местността се пасат големи стада и не е много удачно да се пие от тях без филтрираща бутилка. Опасни участъци няма.

От язовир Белмекен до разклона Белмекен/Заврачица

Тръгваме от паркинга край язовир Белмекен в посока връх Белмекен, който се издига насреща. Има и табели. Пътеката започва плавно изкачване към него. Красивите гледки започват да се откриват една след друга. Тук-таме минаваме между ниска растителност от клек. Пръв от околните върхове ни се открива величествения Сивричал (2642 м). Скоро след това излизаме над долината на река Ръждавица. Тук е разклонът за връх Белмекен, който се пада отдясно. До него стигаме за около час.

Продължаваме по пътеката направо, подсичайки го. През цялото време се движим успоредно на Ръждавица, която е най-добрият ни ориентир, освен ясната пътека. Изкачването продължава с умерен наклон. Насреща вече се вижда връх Равни чал (2637 м). След по-малко от час достигаме разклона на седловината между върховете Белмекен и Равни чал. Надясно е пътеката за връх Белмекен по жълтата маркировка, наляво е за хижа Заврачица. Направо е нашият маршрут за хижа Белмекен.

Ако гледате картата и GPS трака, ще видите, че тук минаваме малко напряко, по къс участък без маркировка. Ще отворя скоба, че ако искаме да сме стриктно по маркировката, трябва да отбием стотина метра вляво и после вдясно, следвайки жалоните и жълтата маркировка. Но няма особено значение, защото пътеката тук е достатъчно ясна и след 400-500 метра отново сме на маркираната пътека.

Слизане до хижа Белмекен

Пейзажът тук изведнъж се променя с нови красоти. Циркусът е с доста различен ландшафт от досегашния. Започваме да слизаме плавно и след кратко вървене теренът става каменист. Ето че се вижда красивата гледка към Равничалското езеро и хижа Белмекен. От тук след по-стръмно слизане за десетина минути, което ни води до езерото. Още малко и сме на хижата. От разклона на седловината до тук са двайсетина минути.

От тук има различни варианти за продължение. Единият е изкачване от хижа Белмекен до връх Белмекен и слизане от връх Белмекен до язовира. Втората възможност за връщане към язовира е по река Ръждавица. Други възможности са слизане към хижа Гургулица и Костенец или към хижа Венетица, както и изкачване на другите околни върхове – Равни чал, Сивричал и дори Ибър. Последната опция е преход до хижа Заврачица.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

язовир Белмекен – връх Белмекен хижа Белмекен – връх Белмекен хижа Заврачица – връх Мусала село Черна Места – язовир Белмекен хижа Марица – връх Мусала местност Нехтеница – хижа Заврачица хижа Чакър войвода – хижа Мусала хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.