гара Скакавица – водопад Полска Скакавица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Земенска планина
 • Начална точка: гара Скакавица( 42.421156, 22.693960 )
 • Крайна точка: вод. Полска Скакавица( 42.412965, 22.684858 )
 • Денивелация: 55 м544 м - 599 м
 • Дължина: 1.75 км
 • Времетраене: 0:40 часа
 • Информация: 24.05.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Водопад Полска Скакавица е един от най-красивите водопади в България! Жалко, че не е пълноводен целогодишно. Най-подходящо е да го посетите през пролетта, може би след като природата се разлисти, за да го видите в пълния му блясък.

Водопадът е леснодостъпен откъм село Полска Скакавица, но има друг маршрут до него, който е супер интересен. Ще опиша него, а до началната точка се стига само с влак. Особено препоръчвам този преход до водопад Полска Скакавица с деца, защото за тях предлага незабравимо приключение – пътуване с влак, преход по ЖП линия, минаване през тунел, вървене по горски пътеки, прекосяване на потоци, и приказно изживяване в скалните ниши зад водопада.

Най-важното за маршрута до водопад Полска Скакавица

 • Началната точка е гара Скакавица, до която се стига единствено с влак по линията София – Кюстендил.
 • Маркировка няма, а само няколко табели. Трябв да следвате описанието стриктно, но все пак е препоръчително да имате GPS трака под ръка.
 • Питейна вода по маршрута няма.
 • Теренът е предимно почвен, като по линията е премесен.
 • Открит/сенчест – преходът се движи предимно през гора.
 • Опасни участъци няма. Единственото място, където трябва да се внимава, е тунелът, за което пиша по-подробно надолу.

Съвети за тунела, влака, прехода с малки деца и обувките

Тунелът и влакът. Имайте предвид, че задължително трябва да знаете разписанието на влака, с оглед безопасното преминаване през тунела. Най-добре си го запазете предварително, защото няма телефонно и интернет покритие по Земенския пролом, през който минава влака. Сверявайте с часа на пристигане на гара Скакавица, от която тунелът е на 3-4 минути влаково време. За най-сигурно, преминете поне 10-15 минути по-рано. Тунелът е къс – по-малко от 100 метра.

Съвет ако сте с малки деца: Ако решите да правите този преход до водопад Полска Скакавица с малки деца и идвате от София, например. Пътуването с влака е повече от 2 часа в посока, което може да дойде много за деца на 4-5 годинки. За това най-добре отидете с автомобил до Радомир или дори Земен, откъдето да хванете влака. От Радомир е 1 час а от Земен – 17 минути.

Обувките също имат значение. Ако искате да влезете зад водопада (което според мен е задължително), е добре да сте с по-високи непромокаеми обувки. Там е доста разкаляно и може да си развалите настроението с по-леки обувки.

По маршрута от гара Скакавица до водопад Полска Скакавица

Слизаме на гара Скакавица и тръгваме по ж.п. линията в посока Кюстендил. След големия завой виждаме тунела, през който трябва да преминем. Достигаме до него за близо 10 минути. Той е дълъг по-малко от 100 метра и се преминава бързо. На картата има пътека вляво преди него (и в интернет пише), която го заобикаля. Не съм обърнал внимание, затова не мога да кажа със сигурност. Ние минахме през тунела и това ще опиша.

От другата страна виждаме мост и втори тунел, но дори не стигаме до тях. Някъде по средата има къса бетонна ограда с избледнял надпис за водопад Полска Скакавица. Точно зад оградката вдясно тръгва ясна пътека. Почти веднага навлиза в гора, от която излиза след десетина минути, откъдето се вижда върха на водопада. Прекосяваме тясно поточе, продължаваме и скоро сме на разклона за водопада, означен с табели.

Отново влизаме в гората, прекосяваме още едно поточе и достигаме до дървен мост, край който са местата за пикник. Продължаваме по моста и започваме изкачването към водопада. То е кратко и скоро достигаме до него. Можем да видим водопад Полска Скакавица от две нива – под него и по средата. И двете места предлагат невероятни гледни точки, не ги пропускайте! На долното ниво дори може да се мине зад водопада в скални ниши.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Полска Скакавица – водопад Полска Скакавица село Раждавица – връх Риш Земенския пролом град Земен – връх Тичак село Сушица – връх Бели камък село Добри дол – връх Тичак местност Стражата – връх Виден село Раянци – връх Конски връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.