град Нови Искър – село Кътина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина:
 • Начална точка: гр. Нови Искър( 42.843676, 23.321915 )
 • Крайна точка: с. Кътина( 42.832153, 23.352277 )
 • Денивелация: 76 м568 м - 644 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 1:00 часа
 • Информация: 18.04.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Официално туристическият маршрут от Нови Искър до село Кътина се изминава в обратната посока, но аз тръгнах от града към селото и затова ще го опиша така. Маршрутът е приятен и се движи в подножието на Стара планина, но не е много планински. Но пък е идеален за лека разходка край София. Не е толкова популярен и може би е идеален за хората, които обичат повече усамотение. Накрая дори може да отидете до Кътинските пирамиди, които аз пропуснах. Маршрутът е идеален за преход с малки деца. Отсечката от Кътина до Нови Искър е част от дългия подбалкански маршрут от Кътина до Кремиковци.

До двете населени места се стига с градски транспорт от София. Обслужват се от автобусна линия номер 27, която се движи начесто. Разбира се винаги може да изберете автомобил. Маркировката по маршрута е добра, като само на един завой е хубаво да внимавате. Върви се по черни пътища и почти изцяло на открито, а вода има в центъра на Кътина. Опасности няма.

По маршрута от Нови Искър до Кътина

Началната точка е точно в края на Нови Искър. От табелата за изход от населено място се тръгва по улицата вляво. Почти веднага стигаме до гора. Ще видим маркировка и черен път, минаващ през нея. Тръгваме натам и вървим покрай последните къщи на града. Пътят завива надясно и излиза от гората. Следваме го 10-15 минути, когато излиза на разклон. Село Кътина е наляво и това е единственото място, за което споменах, че може да се изпусне маркировката. Може би защото преди е имало дървета, които вече са отсечени. Почти веднага ще видим малко заблатено езеро, където можем да седнем за малко.

Оттук насетне маршрутът върви само по пътя. Пътят минава през едни шипкови „плантации“, докато стигне до село Кътина. Малко след като влезем в селото, надясно има път до Кътинските пирамиди, които не са никак далеч. Ние следваме пътя, който след няколкостотин метра стига до Т-образно кръстовище, където сме надясно. Вървим още 5-10 минутки и сме в центъра на село Кътина, където завършваме прехода.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Кътина – град Нови Искър – село Подгумер – село Войнеговци – село Локорско – кв. Кремиковци село Кътина – Кътински водопад – връх Здравчи камък – Кътински пирамиди – село Кътина град Нови Искър – село Подгумер Разходка над село Подгумер село Подгумер – село Войнеговци село Войнеговци – връх Ръждавица – връх Драгоната – село Локорско село Чибаовци – връх Церия село Локорско – връх Драгоната

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.