село Кътина – Кътински водопад – връх Здравчи камък – Кътински пирамиди – село Кътина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Кътина( 42.845655, 23.319151 )
 • Крайна точка: с. Кътина( 42.845655, 23.319151 )
 • Денивелация: 386 м629 м - 1015 м
 • Дължина: 11.5 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 20.03.2022
 • Източник: warnage
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този кръгов маршрут над софийското село Кътина минава през Кътинския водопад, достига до връх Здравчи камък и се връща обратно през Кътинските пирамиди. Идеален е за лек преход край София.

Най-важното за кръговия маршрут до връх Здравчи камък

 • Началната точка е центърът на село Кътина. До него се стига с кола или последната спирка на автобусна линия номер 27 от София (може да се хване от метростанция Мария Луиза).
 • Маркировка няма.
 • Питейна вода няма.
 • Теренът е добре отъпкан горски път, осеян с камъни.
 • Открит/сенчест – движи се почти изцяло през гора, но на моменти, особено на изкачване, пътят е широк и не много сенчест.
 • Опасни участъци няма.
 • Имайте предвид, че гората в Кътина е ловен район и ако ходите през есента е хубаво да видите графика за лов!

От село Кътина до Кътинския водопад

Тръгвате от центъра на Кътина за връх Здравчи камък. Mинавате покрай детската площадка и се насочвате към гората. Първите 3 км няма къде да сгрешите. Пътят е един и по правило следвате главния (има леки разклонения, но те пак се съединяват с главния). За въпросните 3 км – ако следвате трака, пресичате реката 4 пъти (пътят ходи по нея и до 3 км я следва), ако не го следвате, пресичате поне още 2 пъти. Тя е пълноводна целогодишно, плитка е (до глезените, в определени участъци до коляно), но е широка и трябва да я прескачате. Съветът ми е да си вземете резервни чорапи, защото шансът да се намокрите, е голям.

След първия километър отдясно ще чуете водопада (първоначално не се забелязва, вижте waypointa на трака, точен е). Можете да слезете и да го видите, той е на 2 нива. Точно до водопада има баирче и се забелязва излят бетон по пътя, за да не буксуват джиповете в калта, когато е мокро. Това е индикация, че сте на правилното място. Там някога имаше и чешма с вода, но отдавна не работи (останал е само ръждив кран). Връщате се на главния път и продължаватате напред.

От Кътинския водопад до връх Здравчи камък

След още 1 километър, този път отляво, ще откриете Бомбоубежището. То е видимо и ще ви направи впечатление. Бил съм и в други изоставени бомбоубежища (например на връх Дупевица), но това се отличава по дебелината на бетонните стени и факта, че е било с 3 врати (доста дебели и масивни), готови да поемат ударните вълни (явно за бомба с доста голяма сила на експлозията, несравнима с тази на бомбоубежището на Дупевица). Буквално стените са по-дебели, отколкото е вътрешния му обем, но металът отдавна го няма. За някогашното му величие свидетелстват огромните панти и каси на вратите.

След като сте разгледали и него, се връщате на пътя и след още 1 км следва първият кръстопът (той е У-образен. Наляво и надолу (веднага има пресичане и на реката) е грешната посока. Трябва да тръгнете надясно и нагоре. От тук всъщност започва трудната част и преодоляването на почти цялата денивелация (около 300 метра). Тя е съсредоточена в следващите 2 км. По пътя има още 1-2 разклонения, но по правило следвате главния път (напред и нагоре). Ако се наложи поглеждайте трака.

Следващата спирка е връх Здравчи камък. Той е ще ви се падне отляво. До него има отъпкана пътечка (ще я видите). Върхът не е нищо особено, но е изключително панорамен.

Слизане към село Кътина през Кътинските пирамиди

След връх Здравчи камък започва сериозно спускане. На няма и 1 км (след като сте започнали да спускате) има ловен заслон, на който можете да отдъхнете (има пейки). Реално, до долу почти няма къде да се отклоните (всички разклони на пътя ще ви изведат в различни краища на селото), но за да стигнете Кътинските пирамиди ще е желателно да следвате трака. За тях има табелки (вижте снимките), няма как да ги изпуснете, а до тях има езеро, в което лятно време виреят естествени лилии.

След като сте ги видели и сте се наснимали, се връщата обратно към центъра на селото, където беше и началната точка. Реалното време да обиколите всичко е около 3:30 часа в хубаво време. Маршутът може да бъде минат и с колело (доста често участъкът от пирамидите към върха се използва като вело маршут, защото е по-полегат и денивелацията е по-плавна), но при спускането се изисква известен опит, защото има големи коловози и камъни по пътя, които създават риск от падане.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Нови Искър – село Кътина село Кътина – град Нови Искър – село Подгумер – село Войнеговци – село Локорско – кв. Кремиковци град Нови Искър – село Подгумер Разходка над село Подгумер село Подгумер – село Войнеговци село Чибаовци – връх Церия село Локорско – връх Драгоната село Войнеговци – село Локорско

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.