град Нови Искър – село Подгумер

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина:
 • Начална точка: гр. Нови Искър( 42.828934, 23.359251 )
 • Крайна точка: с. Подгумер( 42.828808, 23.359289 )
 • Денивелация: 64 м505 м - 569 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 18.04.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от Нови Искър до село Подгумер е част от дългия подбалкански маршрут от село Кътина до квартал Кремиковци. Върви в полите на Стара планина, северно от София. Подходящ е за всякакъв тип хора, защото е изключително лек, да не кажа почти равен. Освен това половината от него се върви по асфалтов път.

До град Нови Искър и до село Подгумер има редовни автобусни линии от София. За Нови Искър това е автобус нормер 27, която се движи начесто. За Подгумер е линия 21-22, която се движи на час-час и нещо. Разбира се може и с кола. Преходът е изцяло на открито, като редува черни пътища и асфалт, а вода има в населените места. Маркировката е червен цвят и като цяло е добра, като извън населените места е по-нарядко. Но пък е трудно да се объркате. Опасности няма.

По маршрута от Нови Искър до Подгумер

Началната точка на маршрута е църквата „Свето Успение Богородично“ в северния край на Нови Искър. Храмът се намира точно до ж.п. линията, която трябва да прекосим. От другата страна е река Искър, над която се преминава по дълъг въжен мост. Веднага след моста завиваме надясно и след 2-3 минутки сме на разклон. Направо през нещо като поляна е маркировката, но можем да минем отдясно по дигата край реката, ако ни се струва по-приятно. Накрая двата пътя се съединяват.

Маршрутът излиза на асфалтовия път в края на новоискърския квартал Изгрев. От тук трябва да вървим близо 3 километра по асфалт, докато излезем от съседния квартал Гниляне в посока Подгумер. Когато излезем край моста, завиваме наляво и следваме този път чак докато стигнем до църквата „Възнесение Господне“. Тя се намира точно след моста над един канал. Тук завиваме наляво преди църквата, покрай канала. Още 5-10 минутки и отново стъпваме на мека повърхност.

Излизаме от квартал Гниляне на Нови Искър, покрай гробищата. Съвсем скоро виждаме крайната цел на маршрута. До началото на Подгумер е двайсетина минутки ходене. Когато стигнем до главния път в селото, завиваме наляво и съвсем скоро сме на центъра, където завършваме нашия преход. Можем да изберем да продължим към село Войнеговци, след което към Локорско, а защо не и чак до Кремиковци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Нови Искър – село Кътина село Кътина – град Нови Искър – село Подгумер – село Войнеговци – село Локорско – кв. Кремиковци село Кътина – Кътински водопад – връх Здравчи камък – Кътински пирамиди – село Кътина Разходка над село Подгумер село Подгумер – село Войнеговци село Войнеговци – връх Ръждавица – връх Драгоната – село Локорско село Локорско – връх Драгоната село Войнеговци – село Локорско

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.