местност Картала – хижа Македония (зимен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Рила
 • Начална точка: м. Картала( 42.043852, 23.361041 )
 • Крайна точка: х. Македония( 42.047121, 23.439674 )
 • Денивелация: 727 м1435 м - 2162 м
 • Дължина: 7.25 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 23.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от местността Картала (над хижа Бодрост) до хижа Македония в Рила можем да наречем безопасен зимен преход. В района няма лавинна опаснот и това го прави подходящ за по-неопитни в зимни условия планинари. Самият преход не е никак труден. Наклонът почти през цялото време е равномерен, а пътят много често е отъпкан. Освен това доста хора изминават маршрута. Дължината му е около 7 км в посока, които при нормални условия и физическа подготовка се вземат за около 3–3:30 часа. Ако желаем да го удължим, може да тръгнем и от хижа Бодрост, която е на 3 км преди Картала (1–1:30 часа допълнително). Но не съм сигурен колко е удобно, тъй като се върви по автомобилен път, по който се стига до лифта и ски-пистите на Картала.

До Картала в Рила се стига с автомобил дори през зимата, тъй като е ски-курорт. Маркировката е добра, като освен това почти през цялото време се върви предимно по планинския път за хижа Македония. Само на няколко места се излиза от него през гората за по-пряко. Върви се на открито през половината маршрут, за което е добре да носите най-малко слънчеви очила. Препоръчвам да звъннете предварително на хижата, за да ви кажат каква е обстановката – дали има нужда от снегоходки или не. При всички полжения съветвам да имате поне едни от тъй наречените градски котки с малки шипове, за по-добро сцепление със снега. Опасни участъци няма.

На зимен преход от Картала до хижа Македония

Тръгваме на зимен преход от паркинга на Картала към хижа Македония. Следваме пътя, който върви по поречието в долината на река Бистрица. Само на няколко от заобикалящите завои се излиза от него, с цел да се избегне ненужно удължаване. Пък и горските пътеки са нещо много красиво през зимата.

Малко след средата на зимния маршрут към хижа Македония гората оредява и се разкриват голите бели склонове на Рила. Вървим още около час с това темпо, когато пътят прави остър завой наляво, докато хижата ни се пада насреща. Излизаме от пътя, следвайки жалоните на зимната стълбова маркировка. Това е единственият по-тежък участък, който ще ни задъха по-сериозно. Хубавото е, че е за кратко.

Снимки: Пламен Балинов

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Македония – хижа Предел хижа Македония – хижа Рибни езера Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ Рилски манастир – Рибни езера Църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – с. Добърско хижа Рибни езера – връх Възела – Жандармите – връх Шишковица – връх Венеца – хижа Рибни езера хижа Рибни езера – хижа Грънчар к.к. Семково – местност Карааланица – Реджепишко езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.