Пещера Дяволското гърло

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Смолян
 • Населено място:
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.61486, 24.37972
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 890 222 515
 • Работно време: 10:00-17:00 (май-сеп) 10:00-16:00 (окт-апр)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: включена
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Пещера „Дяволско гърло“ е пропастна пещера на възраст 175 000 години, намираща се на 1.2 км. преди с. Триград, приклещена от отвесните скали на Триградското ждрело. Тя е един от най-популярните представители на планина Родопи. Нейното страховито име и мистиката, която я обвива, привличат все повече хора всяка година.

Входът за посетители на пещерата представлява изкуствено прокопан тунел дълъг 150 метра създаден от 1970 г до 1972 г. През него се влиза в Бучащата зала, най–голямата благоустроена пещерна зала на Балканския полуостров. Дължината й е 110 м, ширина 40 м и височина 47 м. Грохотът в нея се образува от най–високия подземен водопад на Балканите със своите 60 м височина. Той е каскаден на три пада, като най-високият му пад е 42 м. Част от него посетителите могат да видят при напускането на пещерата, което се извършва през естествения й вход – 60-метрова пропаст, откъдето влизат първите й откриватели Елена Пъдарева и Никола Корчев 1961 г. Излизането от пещерата става по 288 стъпала, като след това посетителите трябва да се върнат 250 м по главният път до паркинга на входа.

Голямата загадка и до този момент остава река Триградска, която влиза в пещерата през естествения вход, минава през цялата зала и отново изчезва под земята в сифон. Появява се отново на разстояние 280 метра по права линия под формата на карстов извор.

Името на пещерата идва от това, че каквото повлече реката и го вкара в сифона, то никога не се появява навън, а остава под земята. През 1968 г. е най–голямото наводнение в района и единствения случай, при който нивото на водата се покачва 25 пъти. Тогава реката повлича и вкарва в пещерата 300 кубика дървен материал. Нито един предмет не е излязъл и затова правят експеримент и оцветяват водата. Боята се появява, но не за очакваните 7 минути, а след около 2 часа. Изчисленията определят, че за това време реката би трябвало да измине 27 км.

На 18.09.1970 г. е първият опит на водолази да проучат подводният път на реката. При експедицията загиват и двамата леководолази Сияна Люцканова и Евстатий Йовчев от Варна. Телата им са открити, а паметна плоча на водолазите е поставена на естественият вход на пещерата. Последвалите експедиции също са неуспешни.

В пещерата зимува най-голямата колония Дългокрил прилеп, която наброява от 46 000 до 60 000 прилепа и избира пещерата заради постоянната температура 8 градуса.

Дяволското гърло дава началото на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си жена – Евридика.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Триградски скали – хижа Чаирски езера Екопътека „Дяволската пътека“ хижа Ледницата – връх Орфей град Девин – резерват Кастракли град Девин – хижа Лисичево село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата село Солища – село Гела /син, стар маршрут/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.