град Девин – резерват Кастракли

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: гр.Девин( 41.742988, 24.358020 )
 • Крайна точка: рез.Кастракли( 41.719465, 24.297831 )
 • Денивелация: 667 м782 м - 1449 м
 • Дължина: 30 км
 • Времетраене: 10 часа
 • Информация: 12.04.2012
 • Източник: Pelitko
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Малко на запад, извън Девин, се намира местността Струилица, където е известният басейн с минерална вода. Там има и паркинг, на който да спрем и да се подготвим за тръгване. Маршрутът е дълъг, но не чак толкова труден. Не е проблем да се измине в рамките на един ден, особено ако тръгнем достатъчно рано.

Началото на прехода минава през красивата екопътека по клисурата Девинска река. По нея се стига до забележителния водопад “Самодивското пръскало”, но в днешната разходка няма да минем оттам, тъй като трябва да се отклоняваме за него. Все пак, ако решите може да минете, тъй като отклонението е около 500 м от главния път. Най-голямата атракция по пътя е една отсечка, където клисурата се стеснява и няма пътеки. За целта са изградени мостове, които вървят буквално по скалите над реката. Мястото си заслужава.

Екопътеката свършва в местността Лъката, където има отбивка за крепостта Кавурско кале. Тя ни отклонява от пътя около 800 м в едната посока. От самата крепост не е останало много, но гледката от горе е зашеметяваща. Виждат се два водопада, единият от които е висок около 50 м, а другият се състои от пет скока.

След крепостта тръгваме без пътека по левия бряг на Девинска река. В тази посока достигаме до водослива на реките Девинска и Сачандере. Оттук подемаме изкачване на връх Карабурун, което се оказва удивително красиво място, а от юг и изток е обграден от страховити пропасти. Продължаваме по билото по черен път и стигаме почти до извора на река Карабурунска. Хващаме нейното течение без пътека и продължаваме така докато стигнем до мястото, където се влива в Девинска.

Започваме движение по нея и след няколко пресичания ту на единия, ту на другия бряг достигаме Кемеров мост, където се съединява с река Катранджидере. Девинска е надясно, а ние поемаме покрай другата по хубав път. Не след дълго има ново разклонение на речното корито и ние тръгваме по левия приток, на юг. Минаваме един разклон, където държим направо и след няколко стотин метра стигаме до чешма. Малко след нея следва нов разклон, чийто източен ръкав хващаме. Той ни отвежда до хубав черен път.

Следваме само него, който ни съпровожда по целия път наобратно. На разклоните избягваме десните завои, с изключение на маркирания като Разклон 4. Минаваме през резервата Кастракли и с прехвърляне на билото на девинските масиви изкарваме прехода обратно до Девин.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Девин – хижа Лисичево Екопътека „Дяволската пътека“ Пещера Дяволското гърло хижа Триградски скали – хижа Чаирски езера хижа Ледницата – връх Орфей Село Широка лъка село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.