Местност „Рупите“ – храм-паметник „Св. Петка Българска“

 • Категория: Храмове
 • Област: Благоевград
 • Населено място:
 • Планина:
 • Координати: 41.45949, 23.26141
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон: +359 887 667 670
 • Работно време: 7:30 - 19:00 (апр-окт) 8:00 - 17:00 (ное - мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Рупите е наименование на местност на 8 км от Петрич и на 2 км от едноименното село. Тя е добре поддържан природен кът, който предразполага към спокойствие, но също така е силен енергиен източник. Не случайно това място е избрано от пророчицата Ванга за неин дом в последните години от живота й. Тя разкрива причината в свой разказ:

Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.

По нейни думи в подножието на този хребет (планина Кожух) е съществувал голям град, който е потънал от огън. Тези думи звучат доста правдоподобно, понеже Кожух е, реално, угаснал вулкан и е напълно възможно той да е погълнал в огън града. Също така, тук са открит останките на древен град, съществувал между 4 в. пр.н.е. и 6 в. Учени смятат, че става въпрос за Хераклея Синтика – древен тракийски град.

Като част от Рупите, Кожух планина е интересна природна забележителност обявена официално за такава през 1962 г., поради интересния си произход и изключителното биоразнообразие. Тук се срещат много редки видове, а самата планина е защитен резерват за влечуги. Ако решите да го изкачвате (281 м) имайте това предвид. Също така, имайте предвид, че въпреки малката височина върхът е труден за изкачване. За това се препоръчва начинанието да бъде направено от източната страна, защото е по-полегата и е по-лесно за неопитни туристи. Хубаво е, обаче, да се предприеме такова изкачване, защото гледката отгоре, въпреки всичко, е завладяваща.

Вулканичният произход на местността е причина там да се образуват извори с гореща минерална вода с лечебни свойства. Температурата им е 75 градуса по Целзий и помага за проблеми на храносмилателната система, заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, неврологични, кожни и ендокринно-обменни заболявания. В момента има обособени дамски и мъжки кът с душове и минерални басейни.

В самото начало Рупите са били запустяло и обрасло място с малък параклис. Мястото е облагородено по инициатива на Вангелия Гущерова или както е по-известна – баба Ванга. Ванга е пророчица известна не само в България, но и в целия свят с ясновидските си способности. Родена на 31 януари 1911 г. тя претърпява инцидент като малка по време на буря, при който загубва зрението си. Тогава, обаче, получава видение, което поставя началото на феноменалните й умения.

В последните години от живота си се мести в Рупите, от където, според думите й, черпи енергия. Къщата й е добре запазена и отворена за посетители, които могат почерпят сили от това зареждащо място.

Искам на Рупите да вдигна една бяла черква, която да е дом за всички вярващи, място, където хората да се молят и пречистват. Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности да построим храм Божий за човешкото спасение.

С тези думи, през 1991 г. Ванга съобщава намеренията си да дари изкараните си пари за построяването на храм-паметника “Св. Петка Българска”. Изграждането започва през 1992 г., само на метри от дома на пророчицата, а художникът Светлин Русев е поканен от самата нея да изографиса църквата. Дарители от цяла България събират пари с които да помогнат, както за храма така и за облагородяването на цялата местност. Ремонтните дейности приключват през 1994 г. и на 14 октомври църквата е осветена.

За огромно огорчение на Ванга, която вече е тежко болна, Българската православна църква не признава храма, понеже той е изцяло бял, както отвътре, така и отвън. Друга причина е, че стилът, който Светлин Русев използва за иконите не съвпада с църковните канони. Те са твърде реалистични и по тази причина от Светия Синод, първоначално, отказват да осветят светилището.

В крайна сметка, събитието по освещаването се предава пряко по Българската национална телевизия и е посетено от хиляди хора на място. Всички виждат как уморената и страдаща Ванга пристъпва в храма – нейната сбъдната най-съкровена мечта.

По късно – на 11 август 1996 г. тя умира. Днес можете да се преклоните пред гроба й, който се намира на метри от входа на светилището.

Също така може да посетите и музея, който е встрани от него, където да разгледате снимков материал за срещата й с известни български личности, както и част от разговорите с нея. В същия музей, се възпроизвежда видео на нейни срещи и беседи с различни хора, на които пророкува.

Местността Рупите, заедно с храм-паметника “Св. Петка Българска”, е част от 100-те национални туристически обекта.

Бележки

 • За да се отиде при Ванга е трябвало да има издадена шенгенска виза, тъй като за ходене до Петрич се е изисквала такава.

Интересни места наоколо, които да посетите

Къща музей „Неофит Рилски“ Епископска базилика – гр.Сандански Градски исторически музей – Мелник Кордопуловата къща хижа Конгоро – връх Радомир Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ село Петрово – вр. Гоцев връх Самуиловата крепост

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.