Градски исторически музей – Мелник

 • Категория: Музеи
 • Област: Благоевград
 • Населено място: гр.Мелник
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.52340, 23.39655
 • Уебсайт:
 • Адрес: ул. Мелник 62
 • Телефон:
 • Работно време: 9:00 - 18:00
 • Почивни дни:

  понеделник

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 5 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Самият Мелник е град-музей и привлича хиляди туристи със своя бит и култура. Сгушен между причудливите Мелнишки пирамиди, в него все още живее възрожденският уют, невероятното спокойствие и пословичното българско гостоприемство.

Животът в Мелник през различните епохи чрез артефакти, снимков и етнографски материал, може да видите в Музея за историята на града. В миналото той се е намирал в Пашовата къща, позната още като Ибрахимбеговата къща. Сега музеят е в нова сграда в центъра на най-малкия град в България. Филиал е на Археологически музей Сандански.

Селището съществува още от 6 в. пр.н.е. Първите му обитатели са от тракийското племе меди, от което произхожда водачът на най-голямото робско въстание в древността – Спартак.

При разкопки на хълма Св. Никола, на мястото на по-късно изградения манастир „Св. Никола“, е имало тракийско светилище. Намерена е оброчна плоча с образа на тракийската богиня Бендида. Тя е почитана в Югозападна Тракия като богиня на лова, подобно на Артемида. Малко е известно за селището през тази епоха.

Разцветът си Мелник достига в началото на 13   в. при управлението на деспот Алексий Слав – племенник на цар Калоян. Разочарован от факта, че след смъртта на вуйчо си Калоян, престолът се превзема от Борил, той се отделя от българското царство и става независим владетел. Владял е две крепости – Цепина в Родопите и Мелник. Наричал се „Самодържец“, т.е. независим владетел, притежаващ цялата власт във владенията си.  Сродил се с императора на Латинската империя Анри Фландърски. След смъртта на първата си съпруга, Слав се оженил повторно за племенница на епирския владетел Теодор Комнин. След битката при Клокотница и победата на Иван Асен II, земите на деспот Слав са включени в пределите на българската държава. Още със самото му идване в града започнал небивал строеж на църкви, манастири и къщи. Мелник продължава да расте и да се развива, като голям търговски център, международен път, център на кааза и духовен център до началото на 20 в. През периода на османска власт Мелник се е утвърдил като главен град в региона. Силно развита е била търговията, основно с вино. Мелнишкото вино е известно от историческите извори още от Средновековието.

Основният поминък на населението е търговията, пътуванията и контактите на местно и международно ниво, които се отразяват в градския бит.

Възстановка на стая в градски стил – маса и столове, комплект чаши за кафе, съдове, легло, завивки, скрин и гардероб, снимки от началото на 20 в. Селският бит е традиционно устойчив и запазва своят облик и украса през цялата епоха на османското владичество. В селския бит преобладава домашното производство на предмети от първа необходимост – съдове, дрехи, сечива.

Градският исторически музей в Мелник е един от 100-те национални туристически обекта.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Кордопуловата къща Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ Епископска базилика – гр.Сандански Къща музей „Неофит Рилски“ с.Петрово – вр.Гоцев връх Местност „Рупите“ – храм-паметник „Св. Петка Българска“ м.Туричка Черква – вр.Каменица хижа Беговица (Каменица) – връх Каменица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.