Кордопуловата къща

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Благоевград
 • Населено място: гр.Мелник
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.52318, 23.39805
 • Уебсайт: www.kordopulova-house.com
 • Адрес: гр. Мелник
 • Телефон: +359 7437 2265,
  +359 88 777 6917
 • Работно време: 9:30 - 18:30 (апр-окт) 9:30 - 16:30 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 5 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

“Меловете” или пясъчните склонове, които обграждат Мелник, вероятно дават името на най-малкия град в България. Благоприятните условия предполагат развитието на една от тайните на градчето, а именно винопроизводството. Избите тук са много, но една от тях изпъква с локацията, историята и традициите си.

Кордопуловата къща е най-голямата възрожденска къща на Балканите запазена до днес, което неизменно я прави най-атрактивната забележителност в градчето. Построена е през 1754 г. от фамилията Кордопулос за производство, съхранение и търговия на вино. И до момента тя действа като такава и привлича не само туристи, но и ценители на виното.

Постройката е на два или три етажа, в зависимост как бихте ги броили. Това са приземен етаж, полуетаж и горен етаж.

Приземният етаж е, може би, най-атрактивен. Това е винарската изба. От него тръгват лабиринти от тунели, вкопани в скалите, с обща дължина около 150 метра, които служат за отлежаване на виното. Те са тесни и на места ниски и имат специална вентилационна система. Смята се, че капацитетът на избата е около 300 тона вино. Някои от бъчвите са с умопомрачителен обем, който, ако напълните с вино, би ви стигнало за няколко живота. Пример са изложените 5 и 7 тонови гигантски дървени контейнери, а според записки, тук е имало бъчва с вместимост над 30 тона. Звучи невероятно, нали?

Полуетажът е със стопанско предназначение.

Последният, екранен етаж, е частта за живеене. Пищното обзавеждане и изящната дърворезба са ярък признак за състоянието с което са разполагали собствениците. Големите зали на дома са осеяни с прозорци, горният ред от които са от цветно венецианско стъкло, пропускащи мека светлина в помещенията. Таванът в дневната стая е от масивна дърворезба, символизираща слънцето.

От входното помещение има два изхода за градините. Къщата разполага със зимна и лятна градина. Зимната е малка стая със стъклен покрив, който да пропуска меките слънчеви лъчи в лютите зимни дни. В нея расте живо дърво преминаващо през тавана. До лятната се стига по стълбище вдясно от входа и представлява плоча на покрива на къщата. Идеално прохладно място в летни жеги с падаща сянка от дървета, растящи директно в скалите. И като се има предвид, че това е една от най-високите точки на Мелник, човек лесно може да се досети, че панорамата, която се открива от тази тераса е прекрасна.

В историята на къщата можем да добавим и факта, че през 1912 г. е служила за убежище на Яне Сандански, който по-късно освобождава града от турско робство заедно със своята чета. Можете да видите тайника, в който той се е укривал.

Не на последно място е и това, че освен да видите как се съхранява, можете да дегустирате и закупите от виното, което не може да бъде намерено по магазините за момента. От опит – няма да сгрешите.

Кордопуловата къща е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Градски исторически музей – Мелник Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ Епископска базилика – гр.Сандански Къща музей „Неофит Рилски“ село Петрово – вр. Гоцев връх Местност „Рупите“ – храм-паметник „Св. Петка Българска“ местност Туричка Черква – връх Яловарника – връх Каменица – заслон Тевно езеро – Превала – местност Туричка черква хижа Беговица (Каменица) – връх Каменица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.