Къща музей „Иван Замбин“

 • Категория: Музеи
 • Област: Враца
 • Населено място: гр.Враца
 • Планина: Западна Стара планина
 • Координати: 43.20183, 23.55208
 • Уебсайт: www.vratsamuseum.com
 • Адрес: ул. Давид Тодоров 2
 • Телефон: +359 92 624 573
 • Работно време: 9:00-17:30
 • Почивни дни:

  1 Януари

 • Входна такса:

  3 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Иван Замбин е известен като ревностен радетел за национално освобождение, който подпомага действията в родния си град Враца. Освен това той е знатен производител и търговец, прочут с продукцията си на фина коприна, бижутерийните си ателиета и ненадминатото врачанско вино. Неговата къща, превърната в музей, е посветена на тези традиционни занаяти във Врачанско, които оставят отпечатък в традициите на региона. Трите отделни части от експозицията са под наименованията “Златарство”, “Традиционно и съвременно отглеждане на копринена буба, производство на коприна и копринени тъкани” и “Традиционно лозарство и винарство”.

През 19 в. златарството бележи сериозен напредък във Враца. Брилянтната изработка на  бижутерийните изделия привлича внимание извън границите на северозапада. Скоро местните накити се продават в цялата Османска империя и дори отвъд нейните граници. Освен накити, производството на златарите се разпростира в изработката на много други изделия. Създават се елементи от икони и книги, кръстове, култови съдове, пафти и други украшения. Инкрустират се различни видове оръжия – саби, пушки, пищови и др. Свидетелство за майсторството в занаята е златния медал от Лондонското изложение на балканските страни през 1907 г., който отива в представител на Врачанската златарска школа – Димитър Берберски.

Награда за първо място има и друг основен за региона занаят – бубарството. През 1904 г. в Сейнт Луис, САЩ, българката Мария Пищикова печели златния медал за колекцията си от домашно изтъкани копринени тъкани. Освен нея, голяма част от населението на Врачанска област се занимават с бубарство след 1893 г. Тогава е открита Опитната станция по бубарство, която поражда новите тенденции в това начинание. Два са начините за отглеждането на буби и те намират място в изложбата на музея. Експонати свързани със старомодния начин са долап за домашно точене на коприна, пашкули, навити на храст и хоризонтален стан. Модерното бубарство също е представено в експозицията със съвременните технологии в отглеждането на бубите.

Избите на къщата представят последната част от музейната сбирка. Винарството винаги е бил основен поминък по тези места. В музея се пазят големите пет тонови бъчви, средства за транспортиране на виното и още други интересни експонати. Стефан Краскийов е един от най-известните винопроизводители и свидетелство за това са множеството отличия, които той получава на родни и международни изложения, голяма част – златни. Освен него и други винари получават признание в чужбина. Голяма част от продукцията се консумира в цялата империя, а много от нея се изнася за чужбина.

Къщата музей „Иван Замбин“ е част от Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“.

Интересни места наоколо, които да посетите

Къща музей „Григорий Найденов“ Къща музей „Димитраки Хаджитошев“ Цървка „Св. Възнесение“ Училище „Възнесение“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Етнографско-възрожденски комплекс „Никола Войвода“ Регионален исторически музей „Враца“ Пещера „Леденика“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.