Архитектурно-музеен резерват „Царевец“

 • Категория: Исторически забележителности
 • Област: Велико Търново
 • Населено място: гр.Велико Търново
 • Планина:
 • Координати: 43.08378, 25.65205
 • Уебсайт: www.museumvt.com
 • Адрес: пл. Цар Иван Асен IІ
 • Телефон: +359 62 638841
 • Работно време: 8:00-19:00 (апр-окт) 9:00-17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  6 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Велико Търново, безспорно, е един от най-красивите градове в България и съчетанието с богатата му история го прави задължителна дестинация за посещение. Разпростира се върху множество възвишения, а голяма част от него се намира в прегръдката на река Янтра. Това е центъра на културата на града, из който се прескача от забележителност на забележителност.

Най-величествена от всички е крепостта Царевец. Преминала тежките изпитания на времето, днес тя се издига гордо върху едноименния хълм. Тя е един от най-големите исторически обекти в страната ни, запазена толкова добре. Не случайно цялостната й реставрация се извършва близо половин век – от 1930 г. до 1981 г. Завършена е навреме за 1300 годишнината от създаването на Първата българска държава, вид в който можем да я видим и днес.

Местността е населявана далеч преди да се превърне в столица на Второто българско царство. Първите сведения датират от 4200 г. пр.н.е. и преминават през няколко епохи, в които жители са били древните траки. През 5 – 7 в. това е бил най-големия византийски град в провинция Долна Мизия, но по-късно е разрушен при славянските нападения. През 9 в. българите започват да се заселват тук и градът възобновява развитието си.

През 1185 г. братята Асен и Петър слагат край на византийското господство и избират Търново за столица на Второто българско царство заради стратегическото местоположение, обширната площ за застрояване и поради факта, че по това време е един от най-добре укрепените градове. Разположено е на няколко хълма – Момина крепост, Трапезица и Царевец. Именно Царевец се превръща в главен център на новата столица, символ на аристокрацията и царската власт.

През тази ера е построена върху естествени отвесни скали крепостната стена, дълга 1100м, която и днес обгръща целият хълм. Тук са живели най-видните хора в държавата, свидетелство за което са многобройните болярски къщи, открити при разкопки. В центъра на възвишението се намира царският дворец, който се е състоял от тържествена зала, църква, жилищни, стопански и други сгради.

На най-високата част се е намирала и се намира днес патриаршията “Възнесение Христово”. Прилежащи постройки са четвъртита звънарна до нея и резиденцията на патриарха. Общата площ на храмовия комплекс е около 2400 кв.м. В него са се намирали още монашеските килии, библиотеката и скриптория.

Крепостта има три входа. Най-добре възстановен е пътят откъм главния вход с големия портал, чийто пазител, гордият каменен лъв, стои неизменно на пост отпред. Този излаз е защитен е от четири последователни порти с разположени кули над тях, а преди първата порта е имало дървен мост. Другите два входа са на северозапад – Малката порта и Френкхисарската порта на югоизток.

Над яките стени се извисяват няколко бойни кули, които са се грижели за защитата на града, а някои от тях са били използвани и за тъмници. Най-известната от тях е легендарната Балдуинова кула. Според сказанията тя е дългогодишен затвор на император Балдуин Фландърски, пленен от цар Калоян в битката при Одрин през 1205 г. Според някои, благородникът е умрял след дълъг престой в нейната тъмница, а други са на мнение, че се е самоубил, като е скочил от нея в река Янтра. Едно е сигурно – настоящата кула не е тази от преди няколко века. Реставрирана е през 1936 г. по образец на средновековна кула край Червен, Русенско. Рисунка на Търново, открита в Брашов, показва, кулата не е имала външно стълбище и е била покрита.

В северния край на укреплението се намира друго място със зловеща история. Лобната скала е естествен каменен нос, от който са били хвърляни в реката държавните изменници. По-късно на това място е построен манастир.

Една от най-мистериозните легенди, свързани с Царевец е мълвата за несметни съкровища, скрити в безчет тунели под хълма. Предпазени от смъртоносни механизми и капани, те стоят дълбоко заровени и до наши дни. Според легендата, тайните входове към тези подземия се намират в южната част на крепостта и са майсторски замаскирани. От тях се стига до подземно езеро, чиято вода може да бъде източена с друг гениален механизъм, след което галериите се разделят на няколко нива. На всяко ниво се намират големи богатства, достъпни за най-просветените търсачи, зад нова серия от опасности.

В днешно време Царевец е атрактивен не само през светлата част от денонощието. В доста дни от годината се провежда магнетичното шоу, наречено “Звук и светлина”. За пръв път то се провежда през 1985 г. при честването на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Оттогава това е една от най-големите атракции на Велико Търново, специално за която се стичат хиляди желаещи от цяла Европа. В рамките на 20 минути, на фона на драматична музика, многоцветни светлини представят българската история по особено величествен начин – битките срещу османските армии, годините под робство, възраждането и освобождението на България. Невероятно представление, от чието величие те кара да настръхнеш.

Архитектурно-музейният резерват “Царевец” е част от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Регионален исторически музей – Велико Търново Архитектурно-музеен резерват Арбанаси Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново Пещера „Бачо Киро“ Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“ Къща музей „Иларион Макариополски“ Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливницатa“ Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.