Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща

 • Категория: Музеи
 • Област: Габрово
 • Населено място: гр.Трявна
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.86454, 25.48499
 • Уебсайт: www.tryavna-museum.com
 • Адрес: пл. Капитан дядо Никола 7
 • Телефон: +359 677 62 278
  +359 677 62517
 • Работно време: 9:00 - 19:00 (апр-окт) 9:00 - 17:00 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 5 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Трявна е един от задължителните за посещение градове в България. Освен че се слави с изключително чистия си въздух, градът е истинско бижу на българското Възраждане. Историята му е още по стара – приблизително от около 12 в., когато името му е Търнава, а оттогава датира най-старата църква в града – “Св. Архангел Михаил”. Първите писмени сведения за него са от 1565 г., по време на Османското владичество.

Истинския му разцвет започва малко по-късно – през 17 – 18 в. Тъй като земите тук не са така плодородни, както в равнините, тук са се развили добре занаятите. През тези години е възникнала най-старата българска художествена школа – Тревненската. Тя е била съсредоточена основно в три направления – иконопис, дърворезба и дюлгерство. Майсторите от този край притежавали качества, които ги прославили навред в Османска империя и отвъд нея. Из цяла България се простира тяхното творчество и днес почти не се намира място, където да няма някое тяхно гениално произведение.

Резбарството е основният елемент, засегнат в експозицията на прочутата Даскалова къща. Тя е единствения по рода си музей на дърворезбата и зографството по нашите земи и представя над 5000 експоната. Погледната отвън е един прекрасен пример за тревненската възрожденска архитектура – двуетажна постройка с огромен чардак, просторен двор и висок каменен зид. Строена е в самото начало на 19 в. от търговеца хаджи Христо Даскалов за двамата му сина. По време на освещаването й, на Гергьовден, майстор Димитър Ошанеца и неговият помощник Иван Бочуковеца направили облог кой ще направи по-красив дърворезбован таван. Хванали се те, та така чак до Димитровден. Тогава се събрали хората да решат кой от двама им е по-вещ в занаята. Щом влезли в стаята, резбована от калфата, всички ахнали. Такова слънце било грейнало на тавана, че не могли да не признаят майсторството му. Но когато пристъпили в стаята на неговия учител не могли да свалят поглед от изящното творение. Тъй съвършено било. След като успели да се отърсят от удивлението си, праведно отсъдили:

„Признава се умението на Иван Бочуковеца, но баш майсторът е уста Димитър“.

В музея са представени трите основни вида дърворезба – овчарската, резбата за украса и църковната. Най-проста е овчарската. Такъв тип са украсите на битови вещи и малките дървени предмети – хурки, свещници, албуми, солници и други. Резбата за украса се среща в почти всеки дом от тази епоха. Най-богати на резба са били къщите на най-заможните хора. И тук може да видите различни мебели, колони, легла и много други. Най-труден от всички е църковният стил. Множеството орнаменти и миниатюрни детайли правят задачата за посредствените резбари невъзможна. Богато е представена тази колекция в Даскаловата къща – икони, иконостаси, кръстове, фрески и много други черковни елементи.

Освен изложението на творчески изделия, можете да се запознаете с мястото където те са изваяни. За целта, в Даскаловата къща е обзаведена автентична работилница, която показва начина и инструментите, нужни за изработката на художествените постижения.

Няма как да пропуснете и делата на самобитния творец Генчо Марангозов и неговите дървени скулптури на български ханове, царе и възрожденци.

Към хилядите експонати спадат и множество други дела на майстори от Тревненската художествена школа в резбарското и зографското изкуство. Личат имената на уста Димитър и уста Генчо. Споменахме вече Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца. Представени са и над 160 произведения на шестте известни зографски рода, работили през 17 – 19 в.

Всички тези уникални изложения отреждат място на Музея на резбарското и зографско изкуство сред 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

град Плачковци – връх Българка Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“ Пещера „Бачо Киро“ град Габрово (кв. Ябълка) – връх Бузлуджа Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ АЕК „Етъра“ – връх Шипка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.