Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“

 • Категория: Манастири
 • Област: Габрово
 • Населено място:
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.95055, 25.43180
 • Уебсайт: www.dryanovomonastery.hit.bg
 • Адрес:
 • Телефон: +359 676 723 89
  +359 676 74 058
 • Работно време: 8:00 - 20:00 (апр-окт) 8:00 - 16:30 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  1 януари

 • Входна такса:

  2 лв.

 • Беседа: 3 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Местността, където е изграден Дряновския манастир „Св. Арх. Михаил“ има изключително дълга история. Първите сведения за население по тези земи ни връщат назад десетки хиляди години – до около 100 хил. пр.н.е. Преминава се през множество епохи, докато се стигне до римската и ранновизантийската. По това време клисурата се е превърнала в стратегически регион, чрез който да се контролират старопланинските проходи. В тази връзка са построени няколко крепости, чиито останки са недалеч от светата обител. Богат е фонда на музея към църквата, в който са изложени много експонати от споменатите периоди – битови предмети, сечива, монети, керамика и др.

Така, постепенно стигаме до годините на Второто българско царство и управлението на цар Калоян. По пова време са пренесени мощите на св. Михаил Войн, от Потука в Търновград, а процесията спира да нощува край река Дряновска. По силата на каноните на свещеното място се издига манастир – Дряновския. Първото му местоположение е на 2 км. от настоящото. Първо, тъй като историята му е изпълнена с драматизъм.

През 1393 г. турците го изгарят до основи. Възстановен е от местните хора през 16 в., от другата страна на реката, но и това му съществуване не е за дълго. Нови набези довеждат до повторното му разрушаване. През 17 в. е построен за трети път, вече на мястото, на което го намираме и в наши дни и тогава се превръща в основен книжовен център. Ако си мислим, че толкова поражения са достатъчни за историята на един свещен храм, значи бъркаме. Група кърджалии опожаряват мястото за пореден път, но и за пореден път той е възстановен

Възстановен е, за да може години по-късно да се превърне в един от центровете за подготовката за Априлското въстание. Навремето тук са се укривали големи български революционери като отец Матей Преображенски – Миткалото, Георги Измирлиев – Македончето и самият Васил Левски. В манастира е бил образуван таен революционен комитет. По време на боевете за свобода е превърнат в крепост от четата на поп Харитон, която водила десетдневни боеве срещу многократно превъзхождащата ги турска армия. В крайна сметка въстаниците претърпели поражение, както и светата обител за пореден път в своята история. В пламъците изгорели важни книги и ръкописи, заедно с цялата библиотека.

На 3 април 1877 г. част от него е възстановена и е отслужена първата панахида за загиналите в битката. Храмът няма стенописи, остава с дупки по зидовете и пробит от куршум потир. Съзнателно са оставени тези белези при новото изграждане, за да напомнят за непримиримите воеводи и голямото българско страдание. В чест на загиналите е построен мавзолей-костница в двора на манастира, където се съхраняват тленните останки на жертвите за свободата. На Априлското въстание е посветена основната част от музейната експозиция в светилището.

Освен богатата история и множеството перипетии, през които е минала храмовия комплекс, местността предразполага с невероятната природа, която я обгражда. Първото нещо, което прави впечатление на влизане е камбанарията на фона на шеметно извисяваща се скала. Съвсем наблизо се намира първата благоустроена пещера в България – Бачо Киро. Бистрата Дряновска река шумоли неуморно под съпровода на пойните птици. Манастирът изглежда невероятно, погледнат от високо, а до такова място може да стигнете по някоя от красивите екопътеки наоколо.

Този район е изходна точка на много туристически маршрути. Може да се разходите по Дряновската екопътека, която се движи покрай река Андъка. Сравнително нова е пътеката Via Ferrata, която стига до водопада Сини вир, а оттам по каменна стълба се излиза на скалния венец на Дряновска река. По цялото протежение се открива страхотна гледка към каньоните на реките, докато не се стигне и до останките от древната крепост “Градът”. Освен тези, има множество други трасета за пешеходни преходи към различни точки на централна Стара планина.

Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“ е част от 100-те национални туристически обекта.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Пещера „Бачо Киро“ Исторически музей „Колю Фичето“ – град Дряново Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ Специализиран музей на резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща Дом на хумора и сатирата – град Габрово Музей на образованието гр.Плачковци – вр.Българка Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.